Fraude in China (deel I): hoe voorkom je onwenselijke situaties?

Column Robin Tabbers | Verbonden aan Advocatenkantoor Shanghai

25 september 2013

Fraude komt helaas vaker voor dan je lief is in China. Iedereen die hier zakendoet krijgt vroeg of laat te maken met partijen die zich niet aan de gemaakte afspraken houden, slechte producten leveren, of juist verzaken iets te leveren, terwijl er al wel is betaald. Het is dan ook belangrijk om de situatie altijd zo veel mogelijk onder controle te hebben om vervelende situaties te voorkomen.

Ik heb een keer een zaak meegemaakt waarin een Duits bedrijf met spoed op zoek was naar een Chinese fabrikant voor bepaalde chemicaliën. Aangezien het het bedrijf altijd voor de wind ging in China, voorzag het ook dit keer geen moeilijkheden en ging het over tot betaling van het gehele bedrag vooraf (circa 250.000 Amerikaanse dollar).

In deze zaak was er geen probleem met de timing van de levering; de levering kwam immers op tijd aan op de plaats van bestemming. Maar wat bleek, de ingekochte vloeistof bestond niet uit de gevraagde chemicaliën maar uit aangedikt water!

Tussenhandelaar?

Natuurlijk was de Chinese tussenhandelaar waarmee het bedrijf contact had gehad onvindbaar. Het bedrijf had verder geen informatie over de Chinese fabrikant en er was dus geen andere optie dan de Chinese politie inschakelen. Helaas heeft ook dat niets opgeleverd, omdat er te weinig bewijs was om aan te tonen wie er nu precies schuldig was. 

Om dit soort situaties te voorkomen, heb ik een kleine checklist samengesteld. Natuurlijk zal je denken, dit zal mij niet overkomen, maar de praktijk wijst uit dat China vaak zoveel interessante business deals biedt dat men deze stappen plots overslaat.

  1. Controleer altijd de officiële documenten en gegevens van je Chinese partner (zoals de bedrijfsnaam in Chinese karakters, de business-licentie en het fysieke adres);

  2. Zorg dat je weet wie de touwtjes in handen heeft binnen je Chinese handelspartner en wie bevoegd is om bepaalde beslissingen te nemen en te tekenen voor jouw deal;

  3. Sluit altijd een gedetailleerd en geschreven contract in het Chinees (eventueel ook in het Engels) waarop Chinees recht van toepassing is. Dit contract dient altijd de bedrijfsstempel van je Chinese handelspartner te bevatten;

  4. Zorg bij elke deal voor schriftelijke documenten inclusief de bedrijfsstempel;

  5. Probeer een betrouwbare (Europese) tussenpartij in China te vinden die ter plaatse controles kan uitvoeren indien je zelf niet in China kunt zijn;

  6. Registreer altijd je merknaam in het Engels en in het Chinees voordat je de Chinese markt betreedt, ook indien je enkel een gedeelte van je product laat fabriceren in China. Chinezen zijn namelijk experts in trademark squatting!

Auteur

Robin Tabbers