Aantal cyberaanvallen stijgt explosief

Computersystemen van ondernemers niet langer veilig

02 maart 2020

Het aantal cyberaanvallen op de computersystemen van ondernemers en overheden in Nederland stijgt explosief. Het aantal aanvallen was afgelopen jaar zes keer zo hoog als in 2006.

Dat blijkt uit onderzoek van het AD. De gevolgen van de 356 cyberaanvallen die in 2012 zijn gemeld bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) zijn beschadigde ict-systemen en acuut gevaar voor schade aan elektrische informatie.   

Inhaalslag cybercriminelen

Ondernemers en overheden weten zich heus steeds beter te wapenen tegen cybercriminelen, verklaart een woordvoerder van het NCTV tegenover de krant. "Het probleem is alleen dat wat kwaadwillenden kunnen, zich nóg sneller ontwikkelt."

Wakkerliggen

Volgens cybercrimespecialist Wouter Parent van WeSecureIT zijn ondernemers zich niet genoeg bewust van de gevaren van cybercrime. Dat vertelt hij in de MKB Servicedesk thema-uitzending over cybercrime: "Ze weten dat er wat speelt, maar investeren er niet voldoende in of weten niet wat ze moeten doen. Stap één is om te weten hoe je eigen organisatie in elkaar zit. Dán pas kun je je wapenen." Security consultant Cor Verkoelen van TNO onderzoekt met een door TNO ontwikkelde tool het bewustzijn van ondernemers: "We willen erachter komen over welke punten een ondernemer zou moeten wakkerliggen en wat de dreigingen zijn per mkb'er. Niet elke ondernemer heeft te maken met dezelfde gevaren."

Gegevensdiefstal en overboekingen

Dat ondernemers zich niet voldoende bewust zijn van de gevolgen, daar zijn Parent en Verkoelen het over eens. Wat zijn die gevolgen dan? Parent: "Er kan veel gebeuren. Je krijgt een virus of doet een overboeking via internetbankieren waarbij je geld naar cybercriminelen overmaakt, in plaats van de instelling waar het voor bedoeld is. En denk ook aan gegevensdiefstal. As je met een productidee bezig bent dat interessant is voor concurrent, heb je de kans dat cybercriminelen ermee aan de haal gaan. Een ander actueel gevolg: diefstal van klantgegevens, zoals laatste gebeurde bij Adobe, waar 2,2 miljoen creditcard- en persoonsgegevens zijn buitgemaakt door cybercriminelen. De hacker kan deze gegevens voor een flinke smak geld verkopen op de zwarte markt én krijgt gratis publiciteit."

Kroonjuwelen beschermen

Op naar bescherming dus. "Begin met bepalen wat de kroonjuwelen van je bedrijf zijn," adviseert Verkoelen. "En bescherm díe ook goed. Kun je best een dagje zonder e-mail, dan hoef je misschien minder aandacht te geven aan phishing mails dan als je een webshop runt." Parent: "Maak een risico-analyse voor je onderneming. Welke processen draaien binnen je bedrijf en welke risico's gelden daarvoor? Bepaal de worstcase-scenario's en schrijf daar plannen voor. Anders neem je paniek-beslissingen als de nood aan de man is. Dat kan ernstige gevolgen hebben."

Auteur

Lenneke Arts