Importeren en btw

Btw-regels voor import uit landen binnen en buiten de EU
Ook als je goederen uit het buitenland invoert, krijg je te maken met btw (omzetbelasting). De Belastingdienst maakt daarbij onderscheid tussen landen binnen en buiten de EU. In dit artikel vind je alle btw-regels bij importeren.
Je debiteurenproces efficiënter maken?
Klik hier
Bekijk hier hoe dit kan!
Lees verder
Wil je facturen sneller betaald hebben?
Klik hier
Klik dan hier!
Lees verder

Voor landen binnen de Europese Unie (EU) gelden andere btw-regels dan voor landen buiten de EU. Let op: dit artikel gaat over btw-regels bij import. Hier lees je meer over de btw-regels bij export van goederen of diensten. 

Binnen EU

Als je goederen importeert vanuit een ander EU-land, spreek je eigenlijk niet van import maar van een intracommunautaire verwerving. De levering is in het andere land belast met nul procent. Je moet over deze verwerving wel Nederlandse btw afdragen. Je gaat de goederen immers in Nederland verhandelen. Deze btw draag je af via je periodieke btw-aangifte.
Om goederen tegen dit nulprocentstarief geleverd te krijgen, moet je aan twee voorwaarden voldoen:

  1. Je bent een btw-plichtige ondernemer. De leverancier uit het andere EU-land is op de hoogte van dit nummer en vermeldt 2 btw-nummers op de factuur: die van jou en zijn eigen btw-nummer.
  2. De goederen moeten het land van jouw leverancier verlaten. Dit kun je aantonen met bijvoorbeeld een orderbevestiging, de factuur of de vrachtbrief. 

 

Goederen ophalen binnen de EU

Als je de goederen zelf ophaalt bij je leverancier, betaal je vaak wel btw (van zijn land) aan de leverancier. Je moet deze verwerving in Nederland ook aangeven bij je aangifte omzetbelasting. De btw die je aan de leverancier in het buitenland hebt betaald, kun je terugvragen bij de belastingdienst in het betreffende land. Als je kunt aantonen dat de producten het land van de leverancier verlaten, hoef je geen btw te betalen. Dit kun je aantonen door bijvoorbeeld een vrachtbrief of factuur.

Buiten de EU

Als je goederen importeert uit landen buiten de EU, is deze invoer belast in het EU-land waar de goederen de EU binnenkomen. Je betaalt btw aan de belastingdienst van dat land. Daar doe je ook aangifte. De hoogte van de btw die je moet betalen hangt af van de douanewaarde van de goederen. De douanewaarde bestaat uit:

  • De vergoeding of transactiewaarde van de goederen;
  • De bijkomende kosten tot op de plaats van bestemming binnen de EU (commissie, verpakking, vervoer en verzekering)
  • De bij invoer verschuldigde belastingen (zonder btw) en heffingen.

De btw wordt dus altijd als laatste geheven over het totaalbedrag van de zending.

Btw voldoen

Als je btw verschuldigd bent bij de import van goederen buiten de EU, kun je die op twee manieren voldoen:

  1. Je betaalt btw bij de douane. 
  2. Als je een vergunning artikel 23 (de verleggingsregeling) hebt, hoef je bij de douane geen btw te betalen. In plaats daarvan geef je de btw aan in je btw-aangifte. Op de site van de Belastingdienst lees je hoe je zo’n vergunning aanvraagt.

Diensten afnemen binnen en buiten de EU

Import geldt natuurlijk niet alleen voor goederen, ook voor diensten. Als je diensten afneemt uit het buitenland, staat op de factuur vaak ‘btw verlegd’. Aangifte doe je in Nederland. Dit geldt zowel voor diensten uit EU-landen als uit niet-EU-landen.

Meer weten over zorgeloos debiteurenbeheer? Goed debiteurenbeheer verkleint namelijk de kans op financiële zorgen. Bekijk in deze brochure van Payt hoe je zorgt dat je sneller betaald krijgt en meer tijd creëert voor je klanten.


Webinar Wet- en Regelgeving: Importeren uit China

Deel 6 van het webinar Wet- en Regelgeving gaat specifiek over import uit China. Waar moet je op letten? Ook meer over zakendoen met de andere BRIC-landen: Brazilië, Rusland en India.
webinar-wet-regelgeving-importeren-19113104050.png

Nieuwe btw-heffing in de EU

Wat betekent dit voor mijn bedrijf?
De btw-heffing in Europa is vanaf 1 januari 2010 aangepast. Als je zaken doet met het buitenland, gaat er voor jou het een en ander veranderen.

Praat met ons mee op

Van Spaendonck Groep B.V
Postadres
Postbus 90154
5000 LG . Tilburg

Bezoekadres:
Reitseplein 1
5037 AA . Tilburg
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten