Netwerken, zo werken ze

Wat levert het mij op?

10 augustus 2012

Netwerken, je kunt als ondernemer niet buiten, maar het kost ook tijd en geld zonder dat je van tevoren precies weet wat het je op zal leveren. Toch is het goed om te weten dat netwerken nooit helemaal nutteloos is.

Er is geen concreet bedrag te noemen dat netwerken oplevert, maar je kunt het wel voor jezelf nagaan. Zet de kosten van een ondernemerscongres plus de tijd die je eraan kwijt bent af tegen de winst die je kunt maken als je één opdracht of samenwerkingspartner wint. Bij de meeste ondernemers is de conclusie dat dit meestal meer oplevert dan dat het kost, zeker op de lange termijn. Een paar feiten:

 • Online netwerken werkt Op door derden verzorgde, georganiseerde en afgebakende netwerksites (zoals bijvoorbeeld die van ondernemersnetwerken) is 86% actief deelnemer. Ter vergelijking: op de minder georganiseerde publieke websites is slechts één procent van de deelnemers actief.

  (onderzoek Lerman en Austin, 2007)

 • Netwerkeigenschappen belangrijk voor succesvol ondernemen In de top drie van belangrijkste factoren voor succesvol ondernemen staat op de tweede plaats de juiste mensen om je heen hebben en op de derde plaats motiveren en inspireren.

  (resultaten enquête Week van de Ondernemer 2007)

 • Meer inspiratie met een groter netwerk Mensen met een bredere kennissenkring komen sneller op ideeën dan anderen die zich meer richten op gelijkgestemden.

  (Williams & Burt, Graduate School of Business, 2006)

 • Meer dan 80% van de ondernemers actief netwerkerUit onderzoek blijkt dat meer dan 80% van de Nederlandse ondernemers minstens één keer per jaar deelneemt aan een netwerkevenement. Daarnaast is het merendeel van de jonge ondernemers ook lid van een netwerkorganisatie.

  (onderzoek S. Van Strien, Hogeschool van Utrecht, 2006)

Belangrijke factoren

In de zakelijke wereld zijn drie belangrijke factoren aanwezig: mensen, middelen en ideeën. De truc van het netwerken is om de schakel in het midden te worden die mensen met elkaar verbindt. Daardoor schep je kansen en mogelijkheden voor jezelf en voor anderen: mensen gaan elkaar opzoeken via jou. Als jij mensen met elkaar weet te verbinden, beschik je over een groot netwerk. Hiermee kun je niet alleen andere mensen helpen, maar denken degenen die je hebt geholpen ook eerder aan jou als ze nieuwe contacten voor willen stellen, een opdracht aanbesteden of informele handigheidjes delen zoals een huis op een mooie locatie of toegang tot een groot feest.  

Een voorbeeld

Bijna iedereen heeft (onbewust) wel eens zijn netwerk gebruikt. Een voorbeeld van hoe het kan lopen:

Je komt iemand tegen op een verjaardagsfeest. Jullie raken aan de praat, over je gedeelde hobby tennis. Het is gezellig, en na afloop spreken jullie af eens samen te gaan tennissen. Jullie wisselen contactgegevens uit. Drie weken lang blijft het stil, dus je stuurt eens een mailtje: "Gezellig was het, op dat feest. Ik was van plan om zaterdag te gaan tennissen, maar mijn vaste tennismaatje kan niet. Heb je zin om mee te gaan?". Tijdens het tennissen komt je pas geopende restaurant ter sprake. Leuk, ze zal eens komen eten. Omdat het zo goed bevallen is gaat ze op haar werk ook eens informeren of ze voor het bedrijfsetentje niet ook bij je restaurant kunnen eten. Wat een verjaardag niet allemaal teweeg kan brengen.

Kortom, netwerken is een heel natuurlijke bezigheid, en het kan je bedrijf makkelijk wat opleveren. Kijk voor extra tips over netwerken ook eens bij netwerken, hoe doe ik dat?, of bij de pagina’s over jezelf profileren, zakelijk contact maken en speednetworking.