3 handige tools om je Google+ mee te meten

Verbeter je relatiebeheer en marketing

26 juni 2014

Hartstikke leuk natuurlijk dat Google+, maar kun je het ook meten? Ja, dat kan. Google+ heeft daar zelf een nog vrij onbekend tooltje voor en er zijn een paar (gratis) alternatieven.

E-book Eerste hulp bij Social media

Niet veel mensen realiseren zich dat Google+ bijna twee keer zoveel binding (engagement) met relaties oplevert dan Twitter. Sterker nog: Google+ is het tweede sociale medium na Facebook!

De oorzaak van de relatieve onbekendheid van Google+ heeft deels te maken met het feit dat maar weinig mensen weten hoe je de interactie met volgers kunt meten. Terwijl Google+ daar zelf zo'n prachtige tool voor heeft. In het Engels wordt het 'Ripples' genoemd – voor de Nederlandse versie is gekozen voor de benaming 'Echo weergeven'.

Echo weergeven

'Echo weergeven' is alleen maar zichtbaar bij openbaar gedeelde berichten door personen, dus niet op bedrijfspagina's. Let op: de optie is alleen zichtbaar, wanneer een bericht is gedeeld. 

 'Echo weergeven' staat in het dropdown menu, dat tevoorschijn komt wanneer je met de cursor naar de rechter bovenhoek in een bericht gaat. Er verschijnt dan een pijltje, dat bij het klikken verschillende opties toont (Postactiviteit bekijken, Link naar bericht, Bericht insluiten, enz.). Helemaal onderaan staat 'Echo weergeven'.

Vervolgens krijg je een visualisering te zien van de volgers met die openbare link. Hoe groter de cirkel, hoe meer invloed die persoon heeft.

Waarvoor is dat nuttig? Welnu, je kan er je meest waardevolle volgers mee identificeren. Dat zijn je ambassadeurs!

Bovendien kan je snel uitvinden wie van je volgers de meeste connecties heeft en welke volgers hij of zij weer heeft. Daarna is het een kleine moeite om uit te zoeken waarover zij berichten versturen. Komen die onderwerpen overeen met jouw zakelijke interesses, dan is een band gauw gelegd.  

Steady Demand

Het Amerikaanse Steady Demand biedt een aardige gratis tool waarmee je bijvoorbeeld kunt zien op welke tijden je het best een bericht kunt posten op Google+ om de meeste volgers te bereiken, de grootste kans op vermeldingen te krijgen, hashtags en dergelijken.

Aardige extra functionaliteit is dat Steady Demand je waarschuwt als de verspreiding van je Google+ berichten tegenvalt. Niet alleen krijg je een 'alert', het programma doet ook nog suggesties om je post te verbeteren. Deze functie is niet aanwezig in de gratis versie.

Circle Count

Net als 'Echo weergeven' en Steady Demand laat CircleCount zien wie je meest invloedrijke volgers zijn en houdt het de prestaties van je berichten bij. De meest onderscheidende feature van CircleCount is de Volg Kaart. Daarmee kan je precies zien waar je volgers zijn gevestigd.

Die kennis helpt weer bij het bepalen wat je in je berichten zet en voor welke doelgroep.  

Met CircleCount kan je ook je berichten analyseren, zodat je in een oogopslag ziet welk bericht op welke dag de meeste volgers had.

CircleCount is gratis.

Auteur

Flip Schultz