Promotie van je website via Google

Meer over AdWords en AdSense

22 mei 2013

Een goede positie in Google is belangrijk om bezoekers naar je website te trekken. Je kunt er zelfs adverteren. Alleen mensen die zoeken op een door jou opgegeven zoekwoord zien jouw advertentie.

Door te adverteren op Google, heb je jouw doelgroep meteen te pakken. In dit artikel meer over AdWords en AdSense.

Wat is Google Adwords?

Google Adwords is een online manier van reclame maken. Je kiest zoekwoorden waarop je wil adverteren en betaalt per woord. De prijs per woord is verschillend: hoe populairder een woord, hoe duurder het is om juist bij dát woord je banner in beeld te zien in Google en op de websites die hoog scoren in de organische resultaten van dát zoekwoord

Je hebt twee soorten Google Adwords:

Zoekwoordgerichte AdWords: Jij vult op de Adwords-site van Google in op welke zoektermen jij gevonden wilt worden. Je kunt zelf kiezen welke woorden dit zijn. Zodra iemand dan op dit woord zoekt bij Google komt jouw site naast of boven de zoekresultaten te staan. Voordeel is dat je meteen te maken hebt met mensen die op zoek zijn naar producten of diensten die te maken hebben met de zoekwoorden die jij hebt opgegeven. Je hebt dus meteen te maken met de goede doelgroep.

Sitegerichte AdWords: Google heeft een groeiend netwerk van websites die ervoor kiezen om Google advertenties op hun site te vertonen, waarbij gebruik wordt gemaakt van het Google AdSense-principe. Jij kan zelf kiezen op welke pagina’s je je advertenties wel of niet wil vertonen.

Kosten Adwords

Het voordeel van AdWords is dat je de kosten zelf in de hand houdt. Jij bepaalt hoeveel geld je wilt betalen per klik. Hoe meer je wilt betalen, hoe beter je positie in de advertenties wordt. Ook kan je een maximumbedrag aangeven per maand. Zo kom je achteraf nooit voor onverwachte kosten. Er wordt geen maandelijks minimum bedrag in rekening gebracht voor AdWords, alleen een klein bedrag aan startkosten.

Wat is Google AdSense?

Via Google AdSense kun je op jouw website gemakkelijk advertenties zetten. Je meldt je aan voor deze gratis dienst via Google. Vervolgens krijg je HTML-code opgestuurd die je plaats op jouw pagina. In dit blok komen dan advertenties te staan van ander bedrijven. Google zorgt ervoor dat de advertenties iets met het onderwerp van jouw pagina te maken heeft, verder heb je geen enkele zeggenschap over de advertenties die daar verschijnen. Voor hetzelfde geld is het van je concurrent die zich daarvoor heeft ingeschreven.

Hoeveel geld je met de advertenties verdient, valt niet te zeggen: Je krijgt per klik betaald. Nadeel is dat de AdSense advertenties in de opmaak van Google zijn gemaakt; mogelijk wijkt dit sterk af van je eigen site en dat kan in sommige gevallen minder professioneel kan overkomen.