Domeinnaam registreren

Is deze domeinnaam nog vrij?

27 november 2015

Je hebt je bedrijfsnaam geregistreerd, weet precies hoe je website moet heten. Maar hoe weet je of die domeinnaam nog vrij is, en hoe registreer je hem?

Een .nl domeinnaam registreren, dat kan via Stichting Internet Domeinregistratie Nederland. Je kijkt op deze website of de door jou gewenste website-URL nog beschikbaar is en daarna bekijk je bij welke aanbieders domeinnaam registreren mogelijk is. Via de stichting SIDN zelf is domeinnaam registreren niet mogelijk, maar wel via andere aanbieders: hostingproviders of internetproviders.

Domeinnaam registreren: overeenkomst

Nadat je een tussenpersoon hebt gekozen, ben je bij de volgende stap aanbeland van het domeinnaam registreren: je sluit een overeenkomst met de eerder genoemde stichting voor domeinnaam registreren en vervolgens met de provider die je hebt gekozen. Deze aanbieder zal je contactgegevens doorgeven aan het SIDN. Belangrijk dus dat je een e-mailadres invult waarop je goed bereikbaar bent. Niet alleen tijdens het domeinnaam registreren, maar ook daarna. 

Heb je dit administratieve deel geregeld? De aanbieder doet dan bij de stichting een verzoek tot domeinnaam registreren. Zodra dit wordt toegewezen, gaat je abonnement bij je provider in en is de registratie gelukt. Is de aanvraag afgewezen? Mogelijk is iemand je nét voor geweest met het door jou gekozen domein. Je zult dan een nieuwe naam moeten kiezen en opnieuw het proces van domeinnaam registreren in werking moeten zetten.

Domeinnaam registreren: controle

Je kunt controleren of het domeinnaam registreren goed is gegaan, door je URL in te vullen op de website van WHOIS. Daar zie je of het adres daadwerkelijk op jouw naam is geregistreerd.