Hoe kom ik aan geld om te exporteren?

25 februari 2020 25 augustus 2020

Om export mogelijk te maken heb je waarschijnlijk extra geld nodig. Maar waar is dit te vinden? In de crowd, bij de overheid of toch via de bank? In het whitepaper Exportfinanciering belichten we de belangrijkste bronnen en vormen van exportfinanciering. Je leest hoe andere ondernemers het hebben aangepakt en je ontvangt praktische tips om tot passende financiering te komen.

Check gratis drie klanten op hun kredietwaardigheid

Voor internationale plannen heb je geld nodig. Voor bijkomende kosten en meestal duurt een internationale transactie een stuk langer. De kans is daarom groot dat je extra kapitaal nodig hebt om export mogelijk te maken. Steven Ryan, mede-oprichter en eigenaar Vinice: “Vaak moesten we te lang wachten op ons geld. We wilden geen lening van een bank of met een investeerder in zee gaan. We wilden financieel onafhankelijk blijven en zo min mogelijk risico lopen. Door ons betaalmodel aan te passen, kunnen we nu onze cashflow op gang houden en de export van onze producten financieren.” 

Download:
Toon je een betrouwbare zakenpartner

Alternatieve financieringsvormen

Naast de ‘oude’ financieringsmogelijkheden zijn initiatieven voor crowdfunding, kredietunies en matchmaking de laatste jaren volwassen aan het worden. 

  • Crowfunding: wil je weten of crowdfunding een geschikte financieringsvorm voor jouw bedrijf is? Check dan via de KVK Crowdfunding Scan of deze financieringsvorm bij jou en je plannen past.

  • Kredietunies: Kredietunies brengen ondernemers en investeerders bij elkaar. Daarbij leveren ze maatwerk. Kredietunies kijken naar de persoon van de ondernemer, de onderneming en het ondernemingsplan. Ze zijn sparringpartner om ondernemers nog sterker te maken en gebruik te maken van het netwerk van de ondernemer.

  • Matchmaking: ondernemers met een plan maar zonder (voldoende) kapitaal worden via Matchmakers via hun website in contact gebracht met investeerders die geld willen investeren in kansrijke ondernemingen. In Nederland zijn een aantal aanbieders actief op het gebied van Matchmaking.

Banken

Naast de hierboven genoemde financieringsmogelijkheden behandelt het whitepaper ook financiering via de bank. Machiel Roelofsen, directeur Rotra Logistics, vertelt een goede relatie met de bank te hebben: “Ze kennen ons bedrijf en weten dat we altijd heel spaarzaam zijn. Er is onderling vertrouwen. We zijn op alle vlakken transparant en houden de bank op de hoogte. Banken houden niet van verrassingen. Daar houden we zelf ook niet van. Dat schept een band. Het vertrouwen zorgde ervoor dat de financiering zo was geregeld.” Download het Whitepaper Exportfinanciering en lees meer over welke financieringsvormen er nog meer zijn om export mogelijk te maken.

Auteur

Patty Sjerps