Hoe maak ik een investeringsbegroting?

Zo breng je toekomstige investeringen in kaart

24 september 2021 2 minuten

Als je gaat investeren in je bedrijf is het verstandig om een investeringsbegroting te maken. Hoe doe je dat? Bekijk een stappenplan voor een investeringsbegroting.

Wanneer?

Een investeringsbegroting maak je eigenlijk al voordat je gaat starten met je bedrijf, want een bedrijf starten kost natuurlijk geld. Het kan ook zijn dat je een investeringsbegroting moet maken omdat je een radicaal andere koers wil gaan varen met je bedrijf en daardoor flink moet investeren.

Wat staat erin?

In de investeringsbegroting zet je alle investeringen die je moet doen om je onderneming op te kunnen starten. De investeringsbegroting is in feite de linkerzijde (debet) van een balans, die je maakt voor het moment dat je bedrijf van start gaat.

In de investeringsbegroting wordt een onderscheid gemaakt tussen vaste en vlottende activa. Je activa zijn de bezittingen van je bedrijf. Het verschil tussen vaste en vlottende activa:

  1. Vaste activa zijn bedrijfsmiddelen die langer dan een jaar in je bedrijf meegaan, zoals een bedrijfspand, zakelijke auto, computer of machines.

  2. Vlottende activa zijn activa die minder dan een jaar in je bedrijf meegaan, zoals je voorraad of je briefpapier en ook bijvoorbeeld debiteuren (de mensen van wie je nog geld tegoed hebt). Ook de kosten die je maakt in aanloop van je bedrijf, zoals marktonderzoek, notariskosten, kosten voor dingen als visitekaartjes etc, zijn vlottende activa.

Een investeringsbegroting maken

  • Stap 1: Maak een lijst Maak een zo specifiek mogelijke lijst van alle spullen en diensten die je nodig hebt om je bedrijf te kunnen starten. Maak deze lijst echt gedetailleerd. Dus niet ‘inventaris’, maar 8 tafels, 32 stoelen, 16 tafelkleden enzovoort.

  • Stap 2: Bereken de kosten Zoek van al deze bedrijfsmiddelen op wat ze kosten en zet de juiste prijzen bij je lijst (bedenk dat je de btw kunt terugvragen). Vraag offertes op, zodat je goede keuzes kunt maken. Bouw een marge in voor onvoorziene kosten.

  • Stap 3: Concrete investeringen Kijk hoeveel eigen geld je in je bedrijf wil stoppen om deze investering te kunnen doen, en hoeveel vreemd vermogen je nodig hebt. Nu kun je aankloppen bij de bank of andere financier - bijvoorbeeld bij een platform voor crowdfunding.

Financieel plan

De investeringsbegroting maakt als het goed is onderdeel uit van je financieel plan. Met dit plan geef je een financiële onderbouwing van je ondernemingsplan. Je zult hier onder andere de exploitatiebegroting en liquiditeitsbegroting opnemen. Een goede financiële onderbouwing van je plannen zal financiers eerder overtuigen om in jouw bedrijf te investeren.

Meer weten?

Meer weten over het maken van slimme begrotingen en prognoses? Lees het whitepaper Bereken de toekomst van je bedrijf.

Auteur

Marlou Visser