Hoe lang is een factuur geldig?

Verjaringstermijn van facturen en vorderingen

Hoe lang is een factuur geldig?

Een factuur of vordering kan verjaren en is dus niet eeuwig geldig. De verjaringstermijn is in principe vijf jaar, afhankelijk van het feit of het om zakelijke klanten of consumenten gaat.

Verjaringstermijn factuur

Het recht om betaling van een factuur of andere vordering te eisen, is niet eeuwigdurend maar in principe vijf jaar. De reden hiervoor is dat na verloop van tijd de precieze situatie toen de overeenkomst werd aangegaan en uitgevoerd, moeilijk te achterhalen is. Het bewijs wordt meestal na enkele jaren weggegooid. Bovendien wil de wetgever een debiteur beschermen tegen vorderingen die hij niet meer hoefde te verwachten.

Whitepaper: Toon je een betrouwbare zakenpartner

GRATIS

Zakelijke klanten

In het Burgerlijk Wetboek staat daarom een aantal bepalingen over verjaring. De hoofdregel is een verjaringstermijn van twintig jaar. Je kunt daarna niet meer naar de rechter stappen om betaling te eisen. De wet kent, zoals wel vaker, uitzonderingen op deze regel. Voor zakelijke klanten bijvoorbeeld, verjaart een factuur of vordering vijf jaar nadat hij opeisbaar is geworden, ofwel: na de betalingstermijn. In de regel is dat 14 of 30 dagen na de factuurdatum.

Afhankelijk van wat je met je klant in de overeenkomst hebt afgesproken, kan de verjaringstermijn echter ook korter of juist langer dan vijf jaar zijn. Verder gelden in het buitenland vaak andere verjaringstermijnen dan in Nederland.

Consumenten

Bij consumentenkoop - een koopovereenkomst tussen een professionele verkoper en een particuliere koper - ligt het anders. Er wordt namelijk verschil gemaakt tussen de aanschaf van producten en diensten. De verjaringstermijn is twee jaar voor producten. Het gaat hierbij om consumptiegoederen zoals levensmiddelen en wasmachines, maar ook gas en elektra. De verjaringstermijn is vijf jaar voor diensten. Denk aan een reis boeken, een verzekering afsluiten, een lening aangaan, tandarts/huisartsbezoek.

Let wel: als een kredietovereenkomst 'voldoende verbonden' is met de consumentenkoop, dan geldt ook daarvoor de verkorte verjaringstermijn.

Wat vind je van dit artikel?

Auteur

Martin Krüger