Wat is een incasso?

Geld innen van klanten

26 februari 2020 1 minuten

Een incasso is een manier om als ondernemer een betaling te innen van een klant of afnemer. Maar ook als je geld moet vorderen van bijvoorbeeld een klant die niet wil betalen, wordt het woord incasso vaak gebruikt. Wat is een incasso precies?

Met een incasso geeft iemand je toestemming om een bedrag van zijn of haar bankrekening af te halen, een machtiging. Door een incasso houd je zelf de touwtjes in handen en zorg je dat je je geld op tijd binnen hebt. Je hebt een eenmalige incasso, bijvoorbeeld als een klant iets koopt via je website en je één keer het bedrag van zijn of haar rekening mag nemen. Met een automatische incasso kun je op regelmatige basis innen, bijvoorbeeld maandelijks. 

Europese incasso

Sinds de invoering van SEPA in 2014 is er sprake van een Europese incasso, in plaats van de Nederlandse incasso. Met deze vorm van incasso kun je met je IBAN-rekeningnummer ook incasseren in andere Europese landen en inkomende incasso’s verwerken. 

Je kunt als ondernemer ook partijen waar jij aan moet betalen, zoals leveranciers, toestemming geven voor een incasso van jouw rekening. 

Vorderen

Het woord incasso wordt ook gebruikt als je geld moet vorderen van iemand die een rekening weigert te betalen. Je kunt daarvoor een incassobureau inschakelen, maar je kunt ook zelf achter een incasso aangaan. Als ondernemer mag je incassokosten rekenen als iemand jou niet op tijd heeft betaald.