Verschillen tussen pensioen in de tweede en derde pijler
Waarom de meeste werkgevers kiezen voor een bedrijfspensioen in de tweede pijler
Vrijwel alle groeiende bedrijven bieden hun personeel op den duur een bedrijfspensioen. Er zijn ook werkgevers die kiezen voor een oplossing via de derde pijler. Wat zijn de verschillen?
Waarom juist jonge medewerkers profiteren van een pensioenregeling
Het voordeel van vroeg beginnen voor jouw personeel
Pensioen is een aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarde voor werknemers, jong en oud. Zorgen dat alles goed geregeld is voor je werknemers maakt je een gewilde werkgever. Wacht niet te lang: hoe eerder werknemers beginnen met pensioenopbouw, hoe beter. Zo zit dat.
Een goed pensioen voor jouw personeel, wat is dat eigenlijk?
Werkgevers spelen een belangrijke rol bij pensioenopbouw
De richtlijn voor een goed pensioen in Nederland is 70% van je gemiddeld verdiende bruto inkomen. Waar is dit percentage op gebaseerd? En hoe regel je zo'n goed pensioen voor jouw medewerkers?
5 redenen om geen pensioen te regelen voor je werknemers
Spoiler alert: de meeste vooroordelen kloppen niet
Zo'n 10% van de Nederlandse werkgevers heeft geen pensioenregeling voor zijn werknemers. Waarom niet? En in hoeverre kloppen de vooroordelen?
Besparen met een pensioenregeling: zo zit dat
Pensioen regelen voor je werknemers levert belastingvoordeel op
Als jij pensioen regelt voor je werknemers, bespaar je op je werkgeverslasten. Hoe werkt dat?
Welke verzekeringen heb ik nodig voor mijn bedrijf?
Check tegen welke risico’s je je moet beschermen
Er zijn heel wat soorten bedrijfsverzekeringen. Zo veel dat je misschien door de bomen het bos niet meer ziet. Welke verzekeringen voor bedrijven zijn er? En welke heb jij als ondernemer nodig?
Wat is de AOW-leeftijd in 2022?
Wanneer kun jij stoppen met werken?
In 2022 is de AOW-leeftijd 66 jaar en 7 maanden. De leeftijd waarop je recht hebt op AOW wordt de komende jaren in stapjes verhoogd naar 67 jaar in 2024. Maar hoe zit het met je pensioenopbouw? En wat is de leeftijd waarop jij AOW krijgt?
Nieuw pensioenstelsel 2020
Wat houden de nieuwe regels in?
In juni 2019 is het nieuwe Pensioenakkoord gesloten, met nieuwe afspraken over pensioenen en AOW. Zo krijgen we vanaf 1 januari 2023 een nieuw pensioenstelsel. Het doel is meer transparantie en een persoonlijker pensioen. Wat is de status van het nieuwe pensioenstelsel in 2020 en wat zijn de regels?
Hoe regelen je collega-ondernemers hun pensioen?
Wat is de beste optie voor jou?
Een pensioen is typisch iets waar veel ondernemers zich liever niet in willen verdiepen. Meer dan de helft doet dat dan ook niet, terwijl het juist iets is wat je wél goed geregeld moet hebben. Hoe bouwen andere ondernemers hun pensioen op?
Is schade door natuurgeweld verzekerd?
Wat je van de verzekeraar kunt verwachten bij schade door stormen en overstromingen
Je hebt een inboedel- of opstalverzekering om jezelf in te dekken tegen schade, bijvoorbeeld stormschade en waterschade. Maar bij extreem natuurgeweld is het niet vanzelfsprekend dat de verzekering de schade dekt. Hoe zit dat, bijvoorbeeld als je getroffen bent door de overstromingen in Limburg? Wat kun je als ondernemer verwachten?
Hoe moet ik mijn jaarruimte berekenen?
Investeer in je pensioen en profiteer nu van de belastingtechnische voordelen
Als zzp’er denk je ook na over je pensioen. Maar je moet er zelf voor zorgen dat je op je oude dag een appeltje voor de dorst hebt. De praktijk laat zien dat veel zzp’ers geen regelingen treffen voor hun pensioen. Maar is dat handig? Een belastingtechnisch aantrekkelijke manier om je pensioen te regelen is door gebruik te maken van je jaarruimte. Wat is jaarruimte en hoe kun je je jaarruimte berekenen?
Hoe moet ik mijn jaarruimte berekenen?
Investeer in je pensioen en profiteer nu van de belastingtechnische voordelen
Als zzp’er denk je ook na over je pensioen. Maar je moet er zelf voor zorgen dat je op je oude dag een appeltje voor de dorst hebt. De praktijk laat zien dat veel zzp’ers geen regelingen treffen voor hun pensioen. Maar is dat handig? Een belastingtechnisch aantrekkelijke manier om je pensioen te regelen is door gebruik te maken van je jaarruimte. Wat is jaarruimte en hoe kun je je jaarruimte berekenen?
ZZP pensioen: welke mogelijkheden heb je?
Investeren in je oudedagsvoorziening is fiscaal aantrekkelijk
Als zzp’er wil je op een bepaald moment ook van je oude dag kunnen genieten. Maar als je niks regelt, krijg je alleen AOW als je met pensioen gaat. Je bouwt als ondernemer namelijk niet automatisch pensioen op. En alleen een AOW is geen vetpot. Bovendien heb je pas recht op een AOW vanaf je 67ste. Dus als je eerder wilt stoppen, heb je een spaarpotje nodig. Hoe zorg je ervoor dat je als zzp’er toch pensioen opbouwt? Welke mogelijkheden heb je?
Rechtsbijstand voor ondernemers
Aandachtspunten zakelijke rechtsbijstandverzekering
Als ondernemer heb je mogelijk te maken met conflicten waar je juridische hulp bij nodig hebt. Is het dan slim om een rechtsbijstandverzekering te hebben en wat valt er onder rechtsbijstand en wat niet?
Wat kost een arbeidsongeschiktheidsverzekering?
Handige rekenvoorbeelden
Wil je als zelfstandig ondernemer een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten, maar heb je geen idee hoeveel dat je gaat kosten? Wij hebben een aantal rekenvoorbeelden voor je op een rij gezet.
Waarom je nu met pensioen aan de slag moet
Nalatigheid kan dramatische consequenties hebben
Heb jij het pensioen van je medewerkers én van jezelf volledig op orde? Grote kans van niet. Dat kan heftige gevolgen hebben voor je personeel en zelfs je bedrijfscontinuïteit.
Moeten zzp’ers zich toch verplicht verzekeren?
En waarom is het belangrijk?
Het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) is aan te raden voor zzp’ers, maar het is niet verplicht. Na 2020 komt er mogelijk wel een verzekeringsplicht. Waarom is het verzekeren tegen de gevolgen van arbeidsongeschiktheid zo belangrijk?
Welke verzekeringen moet je als zzp'er in ieder geval afsluiten?
Een inventarisatie van je risico's
Toegegeven: risico’s inventariseren en verzekeringen afsluiten is niet de leukste klus, maar het moet wel gebeuren. Want zeg nou zelf: het geeft een prettig gevoel als je alles goed afgewogen en geregeld hebt.