Winkeltijden

Hoe werkt de Winkeltijdenwet?

Hoe zit het met de openingstijden van mijn winkel?

Openingstijden van winkels zijn per stad verschillend. Hoe weet je wanneer je winkel open mag zijn? En doet je gemeente wel of niet mee met de koopzondag? Dit soort zaken vind je in de Winkeltijdenwet.

19 maart 2020 06 april 2021

Koopzondag: Winkels voortaan open

Gemeenten verantwoordelijk voor de koopzondag

Nog voor september dit jaar wordt de Winkeltijdenwet verruimd. Voortaan bepalen gemeenten zelf bepalen of winkels op zondag open mogen.

25 februari 2015

Nieuwe Winkeltijdenwet: wat zijn de gevolgen?

Móeten ondernemers straks hun winkel opengooien op koopzondag?

De verantwoordelijkheid voor winkelopenstelling op zondag ligt voortaan bij gemeenten. Tenminste, als het wetsvoorstel voor de nieuwe Winkeltijdenwet, dat nu bij de Eerste Kamer ligt, wordt aangenomen. Wat kun je de komende weken verwachten en wat houdt de wetswijziging in?

26 februari 2013

Minder koopzondagen winkeliers

Strengere regels voor zondagopening

Winkeliers krijgen met strengere regels te maken om hun deuren op zondag te openen. Dit mag nog maar twaalf keer per jaar, tenzij zij in een gebied gevestigd zijn waar het toerisme een ’substantiële omvang’ heeft.

29 november 2010

Verruiming aantal koopzondagen steeds dichterbij

Onderwerp blijft gevoelig binnen de politiek

De kans dat er voor het eind van het jaar een verruiming van het aantal koopzondagen komt, wordt steeds groter. Dit tot grote vreugde van D66 en GroenLinks. De ChristenUnie is er minder blij mee en vreest voor de kleine ondernemer.

09 augustus 2010

MKB-Nederland blij met voorstel tot verruiming aantal koopzondagen

D66 en GroenLinks willen Winkeltijdenwet aanpassen

Deze week stelden D66 en GroenLinks voor om het aantal koopzondagen te verruimen en de verantwoordelijkheid daarvoor bij de gemeente te leggen en niet bij de overheid. MKB-Nederland en VNO-NCW juichen dit toe.

03 maart 2010

Nationale Winkelraad: zondagsopening regelen met winkeliers

Afschaffing toerismebepaling in Winkeltijdenwet

De Nationale Winkelraad van MKB-Nederland pleit voor het afschaffen van de toerismebepaling uit de Winkeltijdenwet nu de huidige praktijk van decentrale besluitvorming verder wordt geformaliseerd. Dit zegt ze in een reactie op een concept-wetswijziging die het ministerie van EZ ter consultatie heeft rondgestuurd. Niet ‘substantieel toerisme’ maar ‘substantieel lokaal draagvlak’ onder de plaatselijke winkeliers, consumenten en bewoners van binnensteden zou juist centraal moeten staan.

25 januari 2010

Zondag gesloten of open

Dit staat vandaag in paginagrote advertenties in de dagbladen

Het Platform Detailhandel (PDN) doet hiermee een beroep op de Tweede Kamer om een stokje te steken voor een beperking van het aantal koopzondagen.

08 januari 2010

Zondagen open door 'slapende regeling' in Winkeltijdenwet

Regeling voor winkels met voornamelijk eet- en drinkwaren

In navolging van een creatieve lokale supermarkt hebben vier andere ondernemingen in Apeldoorn ook een aanvraag gedaan om voortaan elke zondag open te mogen zijn. Dat meldde de gemeente maandag.

15 december 2009

Minder koopzondagen

Kabinet gaat akkoord met voorstel

Het kabinet gaat akkoord met een voorstel om de koopzondagen aan banden te leggen. Dat heeft minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) vrijdag gezegd na afloop van de ministerraad. Gemeenten mogen straks minder gebruik maken van een ontheffingsregeling, waardoor ze maximaal twaalf koopzondagen per jaar kunnen houden.

15 december 2009

Hogere winst detailhandel

Koopzondagen zorgen voor hogere winst

De Nederlandse detailhandel heeft in januari een omzetgroei van 4 procent behaald vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder. De toename heeft te maken met een gunstige samenstelling van het aantal koopdagen, zo meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag.

15 december 2009

Discussie over koopzondagen laait weer op

Forse kritiek op plannen aanpassing Winkeltijdenwet

De effecten van het beperken van het aantal koopzondagen zijn volgens het CPB beperkt. Onzin, zegt Detailhandel Nederland: 24.000 banen staan op de tocht.

25 september 2009

Op zondag gesloten, of ook op zondag geopend?

Discussie over de Winkeltijdenwet

De Winkeltijdenwet, ze zijn er maar druk mee in de Tweede Kamer. In het regeerakkoord was namelijk afgesproken om het aantal koopzondagen te beperken, maar door de financiële crisis zijn niet alle partijen nog even zeker van dit voornemen.

25 juni 2009