Noodgedwongen je medewerker ontslaan
Ontslag om bedrijfseconomische redenen
Als het even wat minder gaat met je bedrijf, ontkom je er meestal niet aan om één of meer medewerkers te ontslaan. Je moet dan toestemming aanvragen bij het UWV.
Proeftijd: zo werkt het
Ontdek of een medewerker bij je past
Om uit te vinden of een nieuwe werknemer in je bedrijf past en aan de verwachtingen voldoet, kun je een proeftijd instellen. Daarmee kunnen beiden partijen eenvoudig weer uit elkaar gaan als het niet bevalt. Er zijn wel wat regels waar je rekening mee moet houden bij de proeftijd.
Pas op bij niet verlengen tijdelijk contract
Column Nieky van Vlerken | Voorkom boetes en extra kosten
Stel, je wilt het arbeidscontract van een medewerker niet verlengen. Dat kan, mits alle regels in acht worden genomen vanuit de WWZ (maximaal 3 contracten in 3 jaar). De redenen kunnen divers zijn: past niet in het team, geen werk meer, mismatch bij de aanname (zonde, is vaak echt te voorkomen), etc. Enkele aandachtspunten.
Mag jij of je werknemer een tijdelijk contract tussentijds beëindigen?
Tussentijdse opzegging van een tijdelijk contract
Een werknemer heeft een tijdelijke arbeidsovereenkomst en hij wil voor de einddatum zijn ontslag nemen. Of je wilt zelf tussentijds van hem af. Kan dat?
Wet Werk en Zekerheid: Transitievergoeding
Hoe zit het met de ontslagvergoeding?
Met de invoering van de wet Werk en Zekerheid is de ontslagvergoeding sinds 1 juli 2015 een transitievergoeding. Als je een medewerker ontslaat, heeft hij recht op zo’n vergoeding vanaf de eerste werkdag. De hoogte hiervan kan per werknemer verschillen.
Nieuwe ontslagregeling UWV voor ondernemers
Nieuwe regels voor werkgevers sinds 2019
Als je een medewerker wilt ontslaan, moet je je als werkgever aan bepaalde regels houden. Maar let op: sinds 1 oktober 2019 gelden nieuwe Uitvoeringsregels Ontslag. Wat is er veranderd?
Wat is de wettelijke opzegtermijn bij een vast contract?
Vast contract: de opzegtermijn bepalen
Als je ontevreden bent over een van je medewerkers, of om bedrijfseconomische redenen moet terugschalen, kun je de werknemer ontslaan. Let op: je moet wel rekening houden met een wettelijke opzegtermijn bij een vast contract.
Nieuw ontslagrecht 2020: wat is er veranderd?
Ontslag in 2020, dit moet je weten als werkgever
Niet tevreden over een van je medewerkers? Sinds de invoering van de nieuwe ontslagregels (2020) is het een stuk duidelijker geworden wat je moet doen om een werknemer te ontslaan.
Ontslag tijdens ziekte, wat zijn de regels?
Regels voor werkgevers
Veel ondernemers denken ten onrechte dat ontslag bij ziekte helemaal niet is toegestaan. In sommige gevallen mag ziekte zelfs de reden voor het ontslag zijn. We zetten de regels voor je op een rij.
Hoe werkt de compensatieregeling voor de transitievergoeding?
Ontvang compensatie bij ontslag van zieke werknemer
Als je een langdurig zieke medewerker wilt ontslaan, moet je een transitievergoeding betalen. Een flinke som geld, gelukkig is er een compensatie voor de transitievergoeding beschikbaar sinds 2020. Hoe werkt dit precies?