Ontslag

Noodgedwongen je medewerker ontslaan

Ontslag om bedrijfseconomische redenen

Als het even wat minder gaat met je bedrijf, ontkom je er meestal niet aan om één of meer medewerkers te ontslaan. Je moet dan toestemming aanvragen bij het UWV.

04 februari 2020 10 november 2020

Proeftijd: zo werkt het

Ontdek of een medewerker bij je past

Om uit te vinden of een nieuwe werknemer in je bedrijf past en aan de verwachtingen voldoet, kun je een proeftijd instellen. Daarmee kunnen beiden partijen eenvoudig weer uit elkaar gaan als het niet bevalt. Er zijn wel wat regels waar je rekening mee moet houden bij de proeftijd.

16 maart 2020 15 september 2020

Pas op bij niet verlengen tijdelijk contract

Column Nieky van Vlerken | Voorkom boetes en extra kosten

Stel, je wilt het arbeidscontract van een medewerker niet verlengen. Dat kan, mits alle regels in acht worden genomen vanuit de WWZ (maximaal 3 contracten in 3 jaar). De redenen kunnen divers zijn: past niet in het team, geen werk meer, mismatch bij de aanname (zonde, is vaak echt te voorkomen), etc. Enkele aandachtspunten.

19 maart 2020 14 september 2020

Mag jij of je werknemer een tijdelijk contract tussentijds beëindigen?

Tussentijdse opzegging van een tijdelijk contract

Een werknemer heeft een tijdelijke arbeidsovereenkomst en hij wil voor de einddatum zijn ontslag nemen. Of je wilt zelf tussentijds van hem af. Kan dat?

25 maart 2020 14 september 2020

Wet Werk en Zekerheid: Transitievergoeding

Hoe zit het met de ontslagvergoeding?

Met de invoering van de wet Werk en Zekerheid is de ontslagvergoeding sinds 1 juli 2015 een transitievergoeding. Als je een medewerker ontslaat, heeft hij recht op zo’n vergoeding vanaf de eerste werkdag. De hoogte hiervan kan per werknemer verschillen.

16 maart 2020 04 augustus 2020

Nieuwe ontslagregeling UWV voor ondernemers

Nieuwe regels voor werkgevers sinds 2019

Als je een medewerker wilt ontslaan, moet je je als werkgever aan bepaalde regels houden. Maar let op: sinds 1 oktober 2019 gelden nieuwe Uitvoeringsregels Ontslag. Wat is er veranderd?

31 juli 2020

Wat is de wettelijke opzegtermijn bij een vast contract?

Vast contract: de opzegtermijn bepalen

Als je ontevreden bent over een van je medewerkers, of om bedrijfseconomische redenen moet terugschalen, kun je de werknemer ontslaan. Let op: je moet wel rekening houden met een wettelijke opzegtermijn bij een vast contract.

21 juli 2020

Nieuw ontslagrecht 2020: wat is er veranderd?

Ontslag in 2020, dit moet je weten als werkgever

Niet tevreden over een van je medewerkers? Sinds de invoering van de nieuwe ontslagregels (2020) is het een stuk duidelijker geworden wat je moet doen om een werknemer te ontslaan.

16 juli 2020

Ontslag tijdens ziekte, wat zijn de regels?

Regels voor werkgevers

Veel ondernemers denken ten onrechte dat ontslag bij ziekte helemaal niet is toegestaan. In sommige gevallen mag ziekte zelfs de reden voor het ontslag zijn. We zetten de regels voor je op een rij.

16 juli 2020

Hoe werkt de compensatieregeling voor de transitievergoeding?

Ontvang compensatie bij ontslag van zieke werknemer

Als je een langdurig zieke medewerker wilt ontslaan, moet je een transitievergoeding betalen. Een flinke som geld, gelukkig is er een compensatie voor de transitievergoeding beschikbaar sinds 2020. Hoe werkt dit precies?

16 juli 2020

Getoond 1 tot en met 10 van 94 totaal, er zijn meerdere pagina's