Geld lenen voor je bedrijf?

Top 5 financieringsvormen voor het mkb

12 maart 2020 2 minuten

Als je extra vermogen nodig hebt voor je bedrijf kun je geld lenen bij verschillende instanties. Maar welke partijen zijn het meest relevant voor het midden- en kleinbedrijf? Een top 5.

1. De bank (40%)

Veruit de meeste bedrijfskredieten in Nederland worden door de bank verstrekt, nog altijd 40 procent van het verstrekte krediet komt van de bank. 80% van de bedrijven klopt dan ook als eerste bij de bank aan. Kleine bedrijven (zoals start-ups) of bedrijven met een relatief lage financieringsbehoefte, kunnen steeds minder vaak bij de bank terecht. 

2. Leasing (23%)

De meeste bedrijven willen geld lenen om hun werkkapitaal te financieren. Je kunt ook 'geld lenen' door bedrijfsmiddelen te huren of te leasen. Denk aan je bedrijfsauto's, maar ook aan printers, servers, graafmachines, bedrijfspanden, etc. Bij veel bedrijfsmiddelen is een huur- of leaseconstructie mogelijk, waardoor jij meer financiële speelruimte hebt om te ondernemen. Leasing is de afgelopen jaren populairder geworden als financieringsmogelijkheid voor mkb'ers. 

3. Rekening courant (12%)

Een rekening courant is simpelweg rood staan op je bankrekening, meestal voor een relatief hoge rente. Vooral voor (een reeks van) kleine, snelle investeringen, kan een rekening courant krediet uitkomst bieden. Dit is een vorm van doiorlopend krediet die door veel ondernemers wordt gebruikt. 

4. Private investors (8%)

Zo'n 8 procent van het mkb ziet in 2019 een goed alternatief in investeerders, ook wel private equity genoemd. Zij kunnen je geld lenen of geven in ruil voor een bepaalde tegenprestatie, vaak aandelen in je bedrijf. Er zijn in Nederland verschillende platforms waarop ondernemers met investeerders worden gekoppeld. Vooral kleine bedrijven denken aan investeerders. 

Lees ook: Hoe kun je voordelig lenen aan je bv?

5. Crowdfunding (2%)

Ook crowdfunding groeit in populariteit, de markt groeide van 32 miljoen in 2013 naar 329 miljoen in 2018. Crowdfunding is geld lenen of krijgen van een grote groep bekenden en onbekenden via een online crowdfundingplatform. 

Bron: CBS Financieringsmonitor 2019

Op zoek naar investering? 

Funding Circle creëert nieuwe kansen voor bedrijven en investeerders door de beste deal te bieden voor alle partijen. Bedrijven krijgen hierdoor de kans om te groeien, banen te creëren, lokale gemeenschappen te ondersteunen en zo de economie te stimuleren. Funding Circle is ervan overtuigd dat iedereen hier beter van wordt.

Auteur

Raphael Klees

Elke week probeer ik ondernemers in Nederland te inspireren en vooruit te helpen. Dat doe ik als redacteur en hoofdredacteur van verschillende zakelijke websites. Mijn doel is de informatie voor bedrijven zo helder en duidelijk mogelijk te maken. Daardoor kunnen ondernemers zich snel weer richten op hun bedrijfsvoering.