Subsidieregeling Verduurzaming Mkb (SVM) geopend

Loket energieadvies open tussen 1 april en 30 september 2023

duurzaam-pand-bedrijf-kantoor-energie

Ondernemers kunnen vanaf 1 april 2023 weer subsidie aanvragen voor een energieadviseur en ondersteuning bij de uitvoering van het energieadvies. Het maximale subsidiebedrag is € 2.500, opgesplitst in een gedeelte voor het advies en een gedeelte voor de ondersteuning.

De subsidie is beschikbaar voor de kosten die een ondernemer voor energieadvies maakt in de periode vanaf 1 april 2023. De einddatum van de aanvraag is zaterdag 30 september 2023 (17:00 uur). In totaal zit er € 14,4 miljoen in de subsidiepot. 

SVM-regeling vernieuwd 

De subsidieregeling voor energieadvies heeft een tijd stilgelegen vanwege misbruik door enkele energieadviseurs. Vandaar dat er in de vernieuwde regeling voorwaarden zijn toegevoegd om de kwaliteit te garanderen. 

SVM in het kort

 • Start: 1 april 2023 

 • Einde: 30 september 2023 

 • Doelgroep: ondernemers in het mkb

 • Subsidie voor energieadvies: minimaal € 400, maximaal € 750

 • Maximale subsidiebedrag advies + ondersteuning: € 2.500 

 • Subsidiepercentage: 80% 

 • In de subsidiepot: € 14,4 miljoen 

Wat doet de energieadviseur? 

De energieadviseur onderzoekt welke verduurzamingsmaatregelen interessant zijn voor het bedrijf en geeft hierover advies. Het gaat hierbij om maatregelen die energie- en CO2-besparend, voor zowel het bedrijfspand als de bedrijfsvoering. Voorbeelden hiervan zijn: 

 • Zonnepanelen aanbrengen 

 • Isoleren 

 • Gebruikmaken van energiezuinige apparaten 

 • Overstappen op een elektrisch wagenpark 

Ondersteuning energieadvies 

De adviseur geeft in het advies aan welke investeringen nodig zijn en kan ook ondersteuning bieden bij het uitvoeren van de maatregelen. Deze ondersteuning zit in dingen als het opvragen en beoordelen van offertes, het opstellen en uitzetten van opdrachten en het aanvragen van subsidies. 

Subsidiebedragen SVM 

Het subsidiebedrag voor het verduurzamingsadvies is minimaal € 400 en maximaal € 750. Het gaat hierbij dus om compleet energieadvies: advies over alle aspecten van het gebouw en de bedrijfsvoering.  De subsidie voor het advies en de ondersteuning bij de uitvoering bedraagt bij elkaar opgeteld maximaal € 2.500. Goed om te weten: het gaat hierbij om 80% van de kosten die de ondernemer maakt. De ondernemer moet dus zelf ook een deel van de kosten dragen. 

Doelgroep SVM

De SVM is in het leven geroepen voor het mkb met een maximale grootte van 250 werknemers (250 fte’s) en een jaaromzet van maximaal € 50 miljoen. Verder geldt voor deze bedrijven dat ze: 

 • Éen of meerdere bedrijfspanden hebben 

 • Niet onder de wettelijke energiebesparingsplicht vallen 

 • De SVM niet al in 2021 of 2022 aangevraagd hebben 

Investeringen zelf niet vergoed

Het gaat bij de SVM om subsidie voor energieadvies en ondersteuning bij de uitvoering van het advies. De subsidie is dus niet voor de verduurzamingsmaatregelen zelf. Voor die maatregelen kunnen ondernemers gebruikmaken van andere subsidieregelingen, zoals Energie-Investeringsaftrek (EIA) en Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). 

Lees meer over subsidieregelingen voor verduurzamen 

Bron: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland 

Wat vind je van dit artikel?

Job Jansen

Auteur

Job Jansen

Als freelance tekstschrijver en SEO-adviseur heb ik bijna dagelijks contact met bedrijven. Over de jaren heen heb ik samengewerkt met talloze inspirerende ondernemers, waardoor ik veel affiniteit heb gekregen met mkb’ers. Vanuit die ervaring probeer ik als redacteur bij MKB Servicedesk elke keer artikelen te schrijven waar ondernemers echt iets aan hebben.