Hoeveel moet ik betalen als ik muziek draai in mijn bedrijf?

Welke licenties moet ik aanvragen?

26 januari 2016 3 minuten

Als je muziek draait in je onderneming, moet je ervoor betalen. Of je nu een eenmanszaak hebt, of dertig mensen in je pand hebt zitten. Lees in dit artikel welke licenties er zijn en hoeveel je per jaar moet betalen voor muziek in je dansschool, restaurant of kantoorruimte.

Welke licenties moet ik regelen?

Er zijn een heleboel soorten licenties. Hier vind je een uitgebreid overzicht van allerlei soorten licenties per type bedrijfsruimte of vorm van muziekgebruik. Zo is er een licentie voor het gebruik van achtergrondmuziek in de horeca en een licentie voor amusementsmuziek in de horeca. Er zijn soms kleine verschillen tussen de licenties, dus let goed op dat je de juiste aanvraagt. Je bent zelf verantwoordelijk voor het aanvragen van de juiste licenties.

Hoeveel moet ik betalen?

Dat verschilt per type bedrijf. In een winkelruimte betaal je meer dan in een kantoorruimte omdat in het eerste geval meer mensen de muziek kunnen horen. Bij winkelruimtes tellen andere factoren zoals oppervlakte ook mee. In een kantoorruimte wordt een berekening gemaakt op basis van het aantal werknemers. Op www.muzieklicentie.nl kan je voor allerlei bedrijfstypes uitrekenen hoeveel je precies moet betalen en vervolgens meteen de licentie online aanvragen. Voor een aantal veelvoorkomende licenties hebben we vast op een rijtje gezet hoeveel je per jaar moet betalen voor het gebruik van muziek. De bedragen zijn indicatief en incl. BTW.

Let op: Ook voor een door jou aangeschafte cd betaal je een vergoeding. Dit omdat je hem laat horen aan je klanten of werknemers.

Dansles - per dansexploitatie: € 298,43.

Amusementsmuziek in de horeca - vloeroppervlak van 50m2 en 120 muziekdagen per jaar (3 dagen per week): € 1.200. - vloeroppervlak van 50m2 en 365 muziekdagen per jaar: € 3.600.

Achtergrondmuziek in de horeca - vloeroppervlak tot 30m2: € 79,19- vloeroppervlak tussen 31m2 en 70m2: € 506,41

Muziek in bedrijfsruimten, kantoren en magazijnen - als 10 voltijd werknemers de muziek kunnen horen betaal je € 107,22 - voor 11 t/m 25 werknemers is dat € 214,44

Wat gebeurt er als ik niet betaal?

Buma/Stemra kan je een boete van duizenden euro's opleggen.

Wat is Creative Commons?

Creative Commons is een alternatief licentiesysteem waarbij de makers van muziek tot een bepaald niveau toestemming geven aan anderen om hun muziek te gebruiken in bijvoorbeeld een café, werkplaats of kantoor. De maker kan zo zijn werk op een eenvoudige en transparante manier verspreiden onder een groot publiek en meer bekendheid verwerven.

LET OP: Het kan nog steeds zo zijn dat je voor de naburige rechten moet betalen aan CBO's (Collectieve Beheers Organisaties zoals Sena). Laat je altijd adviseren door een expert! 

De Creative Commons Niet-commercieel licenties staan alleen niet-commerciële vormen van gebruik toe: gelicenseerde werken mag je kopiëren, verspreiden, tonen en op- en uitvoeren, zolang dit in een niet commerciële setting gebeurt. Dat betekent bijvoorbeeld dat je een werk voor je eigen website, blog of podcast mag gebruiken of via file sharing netwerken mag verspreiden zonder je ervoor hoeft te betalen. Ook mag je het werk op cd's branden en aan vrienden en kennissen geven. In alle gevallen dien je de naam (of de naam van de band of een andere door de licentiegever aangegeven naam) bij het werk te vermelden en aan te geven dat dit werk onder de voorwaarden van de door de licentiegever gekozen licentie valt.

Lees hier welke vijf andere licenties er ook mogelijk zijn bij Creative Commons.

Welke artiesten gebruiken Creative Commons? 

Er zijn meer dan 350 miljoen Creative Commons gelicenseerde werken wereldwijd (muziek is een klein deel). Creative Commons wordt gebruikt door onder meer: wikipedia, al Jazeera, Nine Inch Nails, Silence is Sexy en het Instituut voor Beeld en Geluid.