Moet ik de factuur van Stichting Reprorecht betalen?

Wettelijke vergoeding voor auteursrechten

Geld

Heb je een factuur gekregen van Stichting Reprorecht? Je wordt niet opgelicht, het is een echte factuur voor het vergoeden van auteursrechten. Wat houdt dat in? En moet je de factuur altijd betalen? MKB Servicedesk krijgt veel vragen over de factuur van Stichting Reprorecht en daarom hebben wij alle informatie voor je op een rij gezet.

Wat is Stichting Reprorecht?

Stichting Reprorecht is de organisatie die verantwoordelijk is voor het innen en verdelen van vergoedingen voor auteursrechten in Nederland. De organisatie is door de Minister van Justitie aangewezen om de wettelijke vergoedingen te regelen. 

Waarom betaal je reprorecht?

Het is wettelijk bepaald dat ook bedrijven betalen voor het maken kopieën uit tijdschriften, kranten en boeken. Eerder gold dit al voor bibliotheken, overheidsinstellingen, scholen et cetera. De regeling geldt ook voor het digitaal kopiëren, scannen, printen, e-mailen, opslaan en publiceren van materiaal waar auteursrecht op rust.

Het factuurbedrag is gebaseerd op het aantal medewerkers en de bedrijfssector waarin je bedrijf actief is. Het bedrag wordt jaarlijks vastgesteld door Stichting Reprorecht, in overleg met VNO-NCW en MKB Nederland. De betaalde vergoedingen worden verdeeld onder de auteurs en uitgevers. 

Niet eens met de factuur?

Ben je het niet eens met de factuur, bijvoorbeeld omdat je geen kopieën maakt? Dan heb je meerdere opties: 

  1. Pas de factuur aan op reprorecht.nl. Gebruik de inloggegevens op de factuur om je gegevens te wijzigen. Bekijk ons artikel over de Regeling Reprorecht Bedrijfsleven over de verschillende categorieën die je kunt kiezen.

  2. Is je vraag of probleem niet via optie 1 opgelost? Bel dan Stichting Reprorecht via 0900-2022829 (54 cent starttarief + 10 cent per minuut) en maak een terugbelafspraak.

Meer weten?

Lees het volledige artikel over de Regeling Reprorecht Bedrijfsleven.

Wat vind je van dit artikel?

Jelle Bos

Auteur

Jelle Bos

Jelle is eindredacteur bij MKB Servicedesk.