Welke leasevormen zijn er?

Wat is de beste leasevorm als je een auto wilt leasen?

02 november 2021 4 minuten

Wie zich in autolease verdiept, merkt al gauw dat daar behoorlijk wat jargon bij komt kijken. Daarom zetten we alle leasevormen voor je op een rij, zodat je meer inzicht krijgt in autolease en makkelijker een keus kunt maken.

Autolease

Autolease is in feite een vorm van autohuur. Eenvoudig gezegd koopt het leasebedrijf een auto en jij als gebruiker betaalt een bedrag voor het gebruik van de auto. Een voordeel van zakelijk leasen is dat je de investering van een nieuwe auto niet zelf hoeft te betalen, zodat je dat geld ergens anders voor kunt gebruiken. En leasen kan je op andere manieren ontzorgen. Vandaar dat steeds meer ondernemers in zee gaan met een leasemaatschappij.

Leasevormen

In een leasecontract wordt vastgelegd voor welke periode een auto wordt geleased en tegen welke voorwaarden en vergoeding. De afspraken in het leasecontract kunnen verschillende vormen aannemen. Hieronder zullen we de meest voorkomende leasevormen bespreken: financial en operational lease.

Financial lease

Financial lease is in feite een vorm van kredietverlening, want bij financial lease koop je uiteindelijk de auto. De auto staat op naam van de leasenemer (de lessee, in vaktermen). Dat ben jij als ondernemer of werkgever. De auto staat bij de leasenemer op de balans. De leasemaatschappij (vakterm: lessor, kan bijvoorbeeld ook een dealer zijn) schiet de kosten voor het autogebruik voor en ontvangt maandelijkse terugbetalingen met rente op die lening.

Risico

Bij financial lease wordt meestal geen service opgenomen in het contract. De lessee (jijzelf dus) zorgt zelf voor zaken als onderhoud, verzekering en het betalen van belastingen. Bovendien draagt de lessee het economisch risico van de auto. Het kan zijn dat de auto aan het eind van de gebruiksduur minder waard is dan bij aanschaf gedacht. Het verlies is dan volledig voor de lessee.

Operational lease

De tweede hoofdvorm van leasing is operational lease. Kenmerkend voor operational lease is dat de auto bezit is en blijft van de lessor (de leasemaatschappij, die bijvoorbeeld ook de tenaamstellingscode bij het kentekenbewijs ontvangt). De auto staat dus niet op jouw balans en je houdt daarmee werkkapitaal vrij. De kosten voor de lease-auto worden maandelijks op de winst- en verliesrekening geboekt.

Gesloten calculatie

Operationele lease is er in twee varianten: met open en gesloten calculatie. Bij operationele lease met gesloten calculatie spreek je vooraf een vast maandbedrag af met de leasemaatschappij. De leasenemer loopt geen enkel risico. Wel wordt aan het eind van het leasecontract bekeken hoeveel kilometers de auto werkelijk gereden heeft, in vergelijking tot de schatting waarop het contract is gebaseerd. Op basis van dat verschil wordt een nacalculatie gemaakt.

Gesloten calculatie

Operational lease is er in twee varianten: met open en gesloten calculatie. Bij operationele lease met gesloten calculatie spreek je vooraf een vast maandbedrag af met de leasemaatschappij. De leasenemer loopt geen enkel risico. Wel wordt aan het eind van het leasecontract bekeken hoeveel kilometers de auto werkelijk gereden heeft, in vergelijking tot de schatting waarop het contract is gebaseerd. Op basis van dat verschil wordt een nacalculatie gemaakt.

Open calculatie

Bij open calculatie daarentegen heb jij als leasenemer inzicht in de calculatie van de leasemaatschappij. De lessee deelt in het risico van de lessor op het wagenpark. Als er aan het eind van het contract budget over is, dan wordt dit met de leasenemer (jou dus) verrekend. Op die manier wordt de leasenemer dus nauw betrokken bij de omgang met het wagenpark. Vooral organisaties met grotere wagenparken maken gebruik van open calculatie.

Netto operational lease

Een ander aspect van operational lease is de service die wordt afgesproken in het leasecontract. Wordt er helemaal geen dienstverlening afgesproken, dan is er sprake van netto operationele lease. Jij zorgt dan zelf voor zaken als reparatie, onderhoud, verzekering, pechhulp, vervangend vervoer, enzovoorts.

Full operational lease

De tegenhanger van deze variant zonder service is full operational lease. In deze variant neemt de leasemaatschappij alle autokosten op zich, met uitzondering van brandstof, verzekeringspremie en autobelastingen. De leasenemer kan er wel voor kiezen om die kosten via de leasemaatschappij af te handelen, maar ze zullen geen deel uitmaken van het vaste maandbedrag.

Vast bedrag

Netto en full operational lease zijn de twee uitersten van een glijdende schaal. In de praktijk onderzoeken leasemaatschappijen samen met hun klanten welke diensten in het maandbedrag worden opgenomen en welke niet. De meeste bedrijven hebben echter een voorkeur voor "gewoon rijden voor een vast bedrag per maand". Operational lease met gesloten calculatie en veel dienstverlening past daar het beste bij.

Bijtelling bij lease

Als je de auto zakelijk leaset maar ook privé wil gebruiken, moet je bijtelling betalen. Dit bijtellingspercentage is afhankelijk van de CO2-uitstoot van je auto. Voor volledig elektrische auto's betaal je 12% bijtelling in 2021 (met een maximale cataloguswaarde van € 40.000,-). Voor auto's met CO2-uitstoot is het percentage 22%. Voor 2022 geldt voor volledig elektrische auto’s een tarief van 16% bijtelling (met een maximale cataloguswaarde van € 35.000,-).

Je kunt ook overwegen om een youngtimer aan te schaffen. Dan is het percentage wel hoger, namelijk 35% (of 17% voor elektrische auto's), maar deze bijtelling wordt berekend over de dagwaarde in plaats van over de nieuwwaarde. Dat kan dus heel voordelig zijn. Meer over bijtelling en autobelastingen lees je in dit artikel.

Keuze leasemaatschappij

Leasen kan interessant zijn voor ondernemers. Het kan je ontzorgen: je weet van tevoren welke kosten je kunt verwachten. Dat zal je helpen meer focus te hebben op het ondernemen. Bovendien hoef je geen dure investeringen te doen in vervoer, waardoor je meer kunt investeren in andere bedrijfsmiddelen. De samenwerking met een goede leasemaatschappij kan een waardevolle toevoeging zijn op jouw onderneming.

Is jouw mobiliteit klaar voor de toekomst? 

Naast de verschillende leasevormen verandert er veel op het gebied van mobiliteit. Weet jij wat dit voor jouw bedrijf betekent? Waarschijnlijk denk je na over dingen als: ga ik voor een duurzaam wagenpark met elektrische auto’s? Zal ik leasen en welke leasevorm is het meest passend? Op onze pagina Ondernemers en mobiliteit vind je relevante onderwerpen over zaken als autolease, bijtellingsregels, autobelastingen en nog veel meer.