7 op de 10 ondernemers moet deel energiecompensatie terugbetalen

Vanaf eerste week april kunnen TEK-gebruikers verzoek tot terugbetaling verwachten

bakker met gebakjes en brood op de achtergrond energie intensief beroep mkb

Duizenden ondernemers moeten energiecompensatie terugbetalen aan de overheid. Dat komt doordat de energieprijzen fors gedaald zijn, meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Het gaat om bijna zeven op de tien ondernemers in het mkb die vorig jaar een voorschot ontvingen voor hun energierekening. Een deel daarvan moet nu dus worden teruggeboekt.

Over welke energiecompensatie gaat het hier?

De Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb (kortweg de TEK) was een tijdelijke tegemoetkoming voor mkb-ondernemingen die veel energie gebruikten. Om precies te zijn: mkb-bedrijven waarvan de energiekosten minimaal 7% uitmaken van de totale omzet. Met behulp van de TEK kregen energie-intensieve ondernemers meer ademruimte toen de energieprijzen torenhoog waren.

Het loket was geopend van 21 maart tot en met 2 oktober 2023: inmiddels is het dus al een tijdje dicht.

Verwacht gebruik TEK

Om zo snel mogelijk zoveel mogelijk ondernemers te helpen, ging de regeling uit van gemiddelde energieprijzen en verwacht verbruik. Dus niet van werkelijke gegevens. Hierdoor kon de overheid aanvragen sneller behandelen en hoefden mkb’ers minder administratie aan te leveren. Inmiddels zijn zowel de werkelijke prijzen als het werkelijke verbruik bekend en dat pakt dus slecht uit voor sommige ondernemers, aldus de RVO.

Maximum bedrag TEK

Voor een kwart van de aanvragers is de appel helemaal zuur: zij moeten het hele voorschotbedrag terugbetalen. Van die groep zijn er zo’n 200 bedrijven die bijna het maximale bedrag aan TEK-subsidie terug moeten betalen, verwacht de RVO. Dat is € 160.000.

Aantal aanvragen TEK

In totaal zijn er 10.864 mkb-bedrijven geweest die de subsidie hebben aangevraagd. De RVO keerde € 156 miljoen uit aan voorschotten. Het gemiddelde voorschot lag op zo’n € 19.000. Voornamelijk horecabedrijven vroegen de subsidie aan, gevolgd door mkb-bedrijven in de sector sport en recreatie, de landbouw, de detailhandel (bijvoorbeeld bakkers) en wellnessbedrijven.

Moet ik TEK terugbetalen?

Heb jij TEK-subsidie aangevraagd en vraag je je af of je geld moet terugbetalen? Je kunt vanaf nu tot 31 mei 2024 een vaststellingsverzoek indienen, waarin wordt berekend hoeveel energie je daadwerkelijk hebt verbruikt tegen welke prijs. Op basis daarvan wordt de definitieve subsidie berekend.

Wanneer TEK terugbetalen?

Hou de brievenbus vanaf de eerste week van april in de gaten: vanaf dan kun je een verzoek tot betaling krijgen. Je kunt het bedrag in één keer betalen - maar als ondernemer heb je die ruimte natuurlijk niet altijd. Daarom hanteert de RVO ruime betalingsmogelijkheden. Je kunt dus ook een betalingsregeling treffen.

Moet je € 5.000 of minder terugbetalen? Dan heb je daarvoor 24 maanden de tijd. Ligt het bedrag hoger, dan krijg je maximaal 36 maandtermijnen. Is dit nog steeds te pittig, dan kun je contact opnemen met de RVO om te kijken of je een persoonlijke regeling kunt treffen. Je kunt ook proberen de betaling via een tussenpersoon regelen.

Wat vind je van dit artikel?

Fleur Willemsen

Auteur

Fleur Willemsen

Fleur Willemsen is redacteur bij MKB Servicedesk.