Duurzame werkgevers geliefder bij nieuwe werknemers

Vooral bij jongeren heeft duurzaamheid hoge prioriteit

collega-vrouw-vrouwelijk-laptop-kantoor-duurzaam-samenwerken-team

Werkgevers moeten prioriteit geven aan duurzaam ondernemen. Dat geeft meer dan de helft van de ondervraagde Nederlanders aan in de Klimaatenquête van de Europese Investeringsbank. Voor jongeren is duurzaamheid nog belangrijker: 69% van de ondervraagde personen tussen de 20 – 29 jaar vindt dit een belangrijke factor.

55% van alle ondervraagde Nederlanders willen een bijdrage aan een beter milieu zien bij een toekomstige werkgever. Dat geldt voor personen uit alle politieke hoeken en inkomensniveaus.  

Duurzaamheid is daarmee niet alleen een hot topic in het nieuws of in grote dossiers als stikstof en energie, maar ook in het dagelijkse werk. Een toenemend aantal mensen dat de arbeidsmarkt opkomt kijkt bij de zoektocht naar een nieuwe baan hoe het klimaatbeleid van de potentiële werkgever eruitziet.  

Jongeren kiezen massaal voor duurzame werkgever 

Bij jongeren geldt dat nog meer. Meer dan twee derde van de ondervraagde jongeren (69%) zegt dat ze de duurzame bedrijfsvoering van een potentiële werkgever belangrijk vinden. Voor 13% van de jongeren (20 – 29 jaar) is dit zelfs een topprioriteit. In België ligt dit percentage op respectievelijk 73% en 24%, in Duitsland zelfs op 81% en 18%. 

Nederlanders blijven achter bij Europeanen 

Ten opzichte van andere Europese landen vinden minder Nederlanders klimaatimpact belangrijk. Gemiddeld zegt 62% van de Europeanen klimaatimpact van werkgevers als belangrijke factor mee te wegen. Bij landen als Spanje, Portugal, Italië en Griekenland ligt dit percentage zelfs op 70% of hoger. Wat daar de oorzaken van zijn is niet onderzocht. 

Klimaatenquête EIB 

De Europese Investeringsbank (EIB) onderzocht in de 5e editie van de jaarlijkse EIB Climate Survey hoe mensen denken over klimaatverandering. In de editie van 2022-2023, die in augustus 2022 werd afgenomen, deden 28.000 mensen uit 30 landen mee. De EIB investeert 1 biljoen (!) euro in investeringen voor klimaatregelingen en duurzaamheid tot en met 2030. 

Lees meer over duurzaam ondernemen in 2023 

Wat vind je van dit artikel?

Jelle Bos

Auteur

Jelle Bos

Jelle is eindredacteur bij MKB Servicedesk.