Meerderheid van de ondernemers verdient minder dan het minimumloon

30% van de ondernemers verdient zelfs onder het bijstandsniveau

Stapels munten

Een meerderheid van de ondernemers in Nederland minder verdient dan het minimumloon, blijkt uit de 11e editie van de Kleinbedrijf Index. De reden? Zelfstandigen doen er alles aan om de continuïteit van hun bedrijf te waarborgen en halen daardoor minder loon uit het bedrijf.

Grotere groep ondernemers onder het minimumloon

Het onderzoek van Qredits, ONL en de Hogeschool Utrecht werd gedaan onder een groep van een kleine duizend ondernemers. Uit de cijfers blijkt dat de groep ondernemers die onder het minimumloon verdient, flink groter is geworden: maar liefst 58% van de ondernemers verdiende in het tweede kwartaal van 2023 minder dan het minimumloon. In Q1 van 2023 verdiende 47% van de ondernemers onder het minimumloon.

Onder het bijstandsniveau

Van de 58% die in Q2 onder het minimumloon verdiende, zit zelfs een groot deel onder het bijstandsniveau. In totaal gaat het om 30% van de ondernemers. Dit percentage is ten opzichte van Q1 met 1 procentpunt gestegen. 

Dit zijn de cijfers voor Q2 2023:

  • Boven minimumloon: 42%

  • Onder minimumloon, boven bijstandsniveau: 28%

  • Onder bijstandsniveau: 30%

Ondernemersloon verschillende sectoren

Wel is het zo dat het in sommige sectoren beter gaat dan in andere. Met ondernemers in de zakelijke dienstverlening en technische beroepsbeoefenaren gaat het goed, terwijl de inkomens in de culturele sector een stuk lager liggen.

Oorzaken daling ondernemersloon

Het onderzoek laat verder nog zien dat de nettomarges en de solvabiliteit verbeteren. Daaruit valt op te maken dat ondernemers investeren in de continuïteit van hun bedrijf. Ze doen er alles aan om hun bedrijf gezond te houden, waardoor er minder geld overblijft dat als inkomen uitgekeerd kan worden. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat de continuïteitsindex, het percentage ondernemers dat voldoende middelen heeft om het bedrijf voort te zetten, gestegen is van 63% naar 71%.

Ondernemersvertrouwen daalt

Ondanks het verbeteren van de nettomarges en solvabiliteit bij veel ondernemers, daalt het ondernemersvertrouwen: van +30 in Q1 van 2023 naar +10 in Q2 van 2023. Hierbij zijn er bijna geen verschillen per sector. De conclusie van de Kleinbedrijf Index: ondernemerschap loont steeds minder.

Bekijk hier het hele onderzoek.

Wat vind je van dit artikel?

Job Jansen

Auteur

Job Jansen

Als freelance tekstschrijver en SEO-adviseur heb ik bijna dagelijks contact met bedrijven. Over de jaren heen heb ik samengewerkt met talloze inspirerende ondernemers, waardoor ik veel affiniteit heb gekregen met mkb’ers. Vanuit die ervaring probeer ik als redacteur bij MKB Servicedesk elke keer artikelen te schrijven waar ondernemers echt iets aan hebben.