Menno Snel wil nationale financieringshub voor mkb’ers

Non-bancair financieren voor het mkb is in opkomst

Hand die geld vasthoudt

Speciaal gezant mkb-financiering Menno Snel wil een nationale financieringshub speciaal voor ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf. Hier kunnen zij aankloppen met wensen voor financiering, zonder de tussenkomst van een bank. Dit zei Snel op de jaarlijkse bijeenkomst van de Stichting MKB Financiering.

Snel is oud-staatssecretaris van Financiën en inmiddelsbenoemd tot speciaal gezant om de markt voor mkb-financiering in Nederland te verbeteren. Hij verwacht hier in augustus een eerste rapport over te kunnen aanleveren. Daarin pleit Snel voor een breder en gevarieerder aanbod van non-bancair financieren, vooral voor kredieten tot een miljoen euro.

Wat is non-bancair financieren?

Non-bancair financieren betekent financiering regelen buiten de bank om. Een voorbeeld hiervan is crowdfunding, maar ook geld lenen van een andere ondernemer. Volgens cijfers van de Stichting MKB Financiering groeit non-bancair financieren hard, vooral bij financieringen tot een miljoen euro: ruim 1 op de 4 financieringen wordt non-bancair gefinancierd. Bij financieringen tot € 250.000 ligt dat percentage zelfs al op 45%.

Financieringshub voor ondernemers

Volgens Snel heeft het merendeel van het mkb een ‘vermogensbehoefte’ van tot of rond de € 250.000, en daar wil hij zich dan ook met name op richten. Een speciale bank voor het mkb vindt Snel geen goed idee, een financieringshub wel. Daar kunnen de Kamer van Koophandel, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, financiers en adviseurs een belangrijke rol in krijgen. Als een mkb’er bij de bank geen lening krijgt, kan hij aankloppen bij de hub en een financierder zoeken die wel in hem of haar wil investeren.

Manieren van non-bancair financieren

Ondernemers die nu al via de bank om geld willen lenen, hebben een aantal opties:

  • Fintech financierders

  • Private financiering

  • Private investeerders

  • Particuliere investeerders

  • Crowdfunding

  • Microfinanciering (bij kredieten tot € 250.000)

  • Leasing en factoring

  • Subsidies

Welke manier het beste bij jou als ondernemer past, ligt aan het bedrag dat je wilt lenen, waarvoor je het wilt gebruiken en op welke termijn je het terug kunt betalen. We vertellen je meer over de voor- en nadelen van non-bancair financieren.

Wat vind je van dit artikel?

Fleur Willemsen

Auteur

Fleur Willemsen

Fleur Willemsen is redacteur bij MKB Servicedesk.