Ruim 60.000 ondernemers nog niet begonnen met afbetalen coronaschuld

Meer faillissementen onder ondernemers met coronaschuld

winkel-corona-schap-vullen-man-mondkapje

Grote aantallen ondernemers (ruim 60.000) hebben nog helemaal niets afgelost van hun corona-belastingschuld. Dat blijkt uit een brief van staatssecretaris Van Rij aan de Tweede Kamer.

Achterlopen op corona-betalingsregeling

Het gaat in totaal om 96.850 ondernemers met een corona-belastingschuld. Van deze groep hebben 60.344 ondernemers nog een volledig openstaande corona-belastingschuld. Deze schuld zou per 1 oktober 2022 in 60 maandelijkse termijnen afgelost moeten worden, maar deze groep heeft dat tot nu toe nog niet gedaan. De staatssecretaris schrijft:

"60.344 van de in totaal 96.850 ondernemers met een betalingsachterstand hebben nog geen enkele aflossing gedaan. Dit betekent dat zij op de peildatum inmiddels zes termijnen achterlopen op de betalingsregeling."

Deze groep heeft bij elkaar een schuld openstaan van zo’n € 2,3 miljard. Het gaat hierbij vooral om kleinere ondernemingen.

1.400 van de 1.700 faillissementen met coronabetalingsregeling

Het is van veel bedrijven nog niet duidelijk waarom ze hun corona belastingschuld niet terugbetalen: of ze het niet willen of kunnen betalen. Feit is dat een groot deel van de bedrijven die de afgelopen periode failliet gegaan zijn, een corona betalingsregeling hadden. Van Rij schrijft hierover: ​

“Tot en met april 2023 zijn er in totaal 1.700 ondernemingen failliet verklaard. Ongeveer 1.400 daarvan hadden een coronabetalingsregeling.”

Meerderheid mkb bij met betaaltermijnen

Er is ook goed nieuws: de meerderheid van het midden- en kleinbedrijf is bij met de betaaltermijnen. Rond de 11% van de bedrijven heeft de coronabelastingschuld al helemaal afbetaald.

Heb jij ook te maken met een belastingschuld uit de coronatijd en wil je je verhaal delen? Laat het ons weten via redactie@mkbservicedesk.nl

Wat vind je van dit artikel?

Job Jansen

Auteur

Job Jansen

Als freelance tekstschrijver en SEO-adviseur heb ik bijna dagelijks contact met bedrijven. Over de jaren heen heb ik samengewerkt met talloze inspirerende ondernemers, waardoor ik veel affiniteit heb gekregen met mkb’ers. Vanuit die ervaring probeer ik als redacteur bij MKB Servicedesk elke keer artikelen te schrijven waar ondernemers echt iets aan hebben.