Wat betekent accijnsverhoging op LPG voor het mkb?

Beleid is er nog lang niet

LPG brandstof tanken

Misschien heb je het al wel gelezen: het kabinet zou overwegen om de accijns op LPG te verhogen. En fors ook. Belangenvereniging Vereniging Vloeibaar Gas meldde deze week dat nagedacht wordt over een accijnsverhoging waardoor de gemiddelde rekening per huishouden van €300 per jaar naar €1200 per jaar zal gaan. Maar voorlopig is dit nog niet aan de orde, blijkt uit een deze week verschenen brief aan de Tweede Kamer. Ondernemers hoeven dus niet direct in de kramp te schieten.

LPG als brandstof

LPG is vooral bekend van het pompstation: daar kun je een mengsel van propaan en butaan tanken als je auto op LPG rijdt. Deze auto’s betalen meer wegenbelasting omdat ze zwaarder zijn, maar LPG is wel veel goedkoper dan benzine of diesel. Dat is dankzij de lagere accijns op deze vorm van brandstof: LPG is schoner en dus hoef je van de Rijksoverheid minder te betalen.

Soorten bedrijven op propaangas

Maar propaangas wordt ook gebruikt door huishoudens en mkb-bedrijven die niet zijn aangesloten op het aardgasnetwerk, bijvoorbeeld omdat ze in een buitengebied gevestigd zijn. Daar is het niet altijd mogelijk om over te stappen op aardgas of elektriciteit als primaire energiebron. Ook voor ondernemers die mobiel werken - denk aan foodtrucks en oliebollenkramen - is propaan doorgaans het handigste als energiebron.

Ook voor luchtballonnen wordt het vaak gebruikt. Daarnaast zijn er ook nog bedrijven die propaan als reserve-energiebron hebben. Zij slaan de propaan op in tanks voor als de stroom uitvalt.

Gebruik je LPG? Wacht eerst af

Gebruik jij LPG binnen je bedrijf? Wacht dan eerst even het beleid af. Hoewel verschillende media berichten dat de Tweede Kamer in mei al over de accijnsverhoging in debat gaat, schreef de minister van Financiën deze week juist dat de verhoging slechts als optie is genoemd in een rapport over een nieuw belastingstelsel. Bovendien is het kabinet demissionair en is het pas aan een volgend kabinet om nieuw beleid uit te voeren, waar de accijnsverhoging dan onder zou kunnen vallen.

Ben je er niet gerust op? Schakel dan een energieadviseur in om te laten onderzoeken wat het kost om gasleidingen door te laten trekken naar jouw bedrijf, zodat je je hierop kunt aansluiten. Of informeer jezelf over alternatieve, elektrische methoden.

Tip: Lees meer over duurzaam ondernemen.

Wat vind je van dit artikel?

Fleur Willemsen

Auteur

Fleur Willemsen

Fleur Willemsen is redacteur bij MKB Servicedesk.