Zakelijke interesse voor AI neemt toe

AI leeft op de werkvloer sinds de komst van ChatGPT

ai-kunstmatige-intelligentie-robot-arm-vrouw-engineer

‘Grote belangstelling bedrijfsleven voor AI, kan beroepen flink veranderen’, kopt NOS. Grote Nederlandse bedrijven blijken regelmatig bij Microsoft aan te kloppen om met AI aan de slag te gaan. Met name om het klantcontact te automatiseren. Maar ook op andere manieren wordt AI zakelijk ingezet.

Vogelvlucht AI sinds komst ChatGPT 

Kunstmatige intelligentie is geen nieuw begrip. Maar met de introductie van ChatGPT vorig jaar door OpenAI, heeft de populariteit van AI een vogelvlucht genomen. Zo blijkt ook uit een snelle check van online trends in Nederland.  

Trend AI en ChatGPT in Nederland volgens Google Trends

Bron: Google Trends 

Poll: Wil jij AI zakelijk gebruiken?

Werk overlaten aan generatieve AI 

Als je het aan ChatGPT zelf vraagt, kan AI je in het mkb onder andere helpen met de automatisering van repetitieve taken, klantenservice, het maken van voorspellende analyses, personalisatie van marketing en zelfs verbeterde besluitvorming.  

De huidige generatieve AI maakt inderdaad een hoop mogelijk. Het taalmodel achter ChatGPT kan bijvoorbeeld worden ingezet om de eerste opzet van e-mails te schrijven op basis van enkele steekwoorden.  

Een eigen controle van de teksten is wel aan te raden, want AI zoals ChatGPT kan nog altijd verkeerde of ongepaste output opleveren.  

Lees ook: Zo maak je als ondernemer slim gebruik van ChatGPT

Een kunstmatige oplossing voor arbeidskrapte?  

De mogelijkheden die de huidige kunstmatige intelligentie biedt, zijn interessant. Hoe ver gaat dit? Gaan er nu daadwerkelijk banen overgenomen worden door AI? En hoe snel gebeurt dit?  

Het is nu nog te vroeg om daar een eenduidig antwoord op te geven. Dat wordt ook wel duidelijk als je de vele tegenstrijdige berichten in het nieuws ziet. De ene week kopt NRC nog dat 300 miljoen banen op de tocht staan door AI, de andere week verschijnt in de Volkskrant dat er volgens experts juist méér werk kan bijkomen door de komst van AI.  

Of dit nu een oplossing biedt voor de huidige arbeidskrapte, is dus niet te zeggen. Wel is duidelijk dat de huidige kunstmatige intelligentie veel kansen biedt, dat het als technologie niet meer verdwijnt en dat het handig is om je erin te verdiepen en waar mogelijk veilig toe te passen.  

Lees ook het interview: Maurik van Core Changemakers: 'Onze studenten helpen ondernemers met duurzaamheid door AI toe te passen'

Hoe kun je privacy waarborgen en toch AI gebruiken? 

Veilig zakelijk gebruik van AI moet voorop staan. Het is goed om je bewust te zijn van het feit dat ChatGPT geen gesloten omgeving is. Je kunt dus niet zomaar al je data – of dat van je klanten – in ChatGPT plaatsen. Let erop dat je persoonsgegevens altijd weglaat in je input, of eventueel door dummy data vervangt.  

Je kunt ook zakelijk wegblijven van ChatGPT en kiezen voor de oplossingen van een bedrijf als Microsoft. Deze softwaregigant gebruikt de AI-oplossingen die OpenAI ontwikkelt, maar past deze toe in een gesloten omgeving. Een belangrijke reden voor grotere bedrijven om voor Microsoft te kiezen.

Wat vind je van dit artikel?

Jade Karthaus

Auteur

Jade Karthaus

Jade Karthaus is hoofdredacteur van MKB Servicedesk.