Hoe kies ik een hosting provider?

Hier moet je op letten

Een (zakelijke) website opzetten begint met een plek claimen op internet. Dat betekent dat je ruimte moet krijgen op het internet. Dat regelt een hosting provider voor je. Er zijn talloze hosting providers te vinden. Waar moet je op letten als je voor een provider kiest?

De hosting provider verzorgt de opslagruimte die op het internet nodig is voor jouw website. Al jouw content, foto’s, teksten, video’s, etc., worden opgeslagen. Daarnaast krijg je bandbreedte. Die is nodig om het verkeer naar jouw website te kunnen verwerken. Als je op zoek bent naar een partij die bij jouw wensen past moet je op de volgende dingen letten:

1. Waar vind ik hosting bedrijven?

Je kunt natuurlijk googelen. Zoek dan ook altijd naar reviews. Er zijn veel fora waarop hosting providers uitgebreid besproken worden. Ook kun je zelf op een forum een vraag plaatsen en aangeven wat je precies zoekt in een hosting bedrijf. Op de website van SIDN, het bedrijf achter .nl, vind je een lijst van registrars. Dat zijn bedrijven waarbij je .nl domeinnamen kunt registreren. Veel van deze bedrijven bieden ook hosting aan. 

2. Hoeveel opslagruimte heb je nodig?

Hosting bedrijven bieden diverse hoeveelheden opslagruimte aan. Hoeveel ruimte je nodig hebt, hangt af van het doel van jouw site. Is het een digitaal visitekaartje om je vindbaarheid te vergroten? Dan heb je slechts een kleine hoeveelheid ruimte nodig. Wanneer je veel en grote foto’s en filmpjes gaat plaatsen of een webshop start, dan heb je een pakket met veel ruimte nodig.

3. Hoeveel verkeer verwacht je dat er naar jouw website komt?

Als iemand jouw website bezoekt, worden er gegevens uitgewisseld tussen de server van jouw website en de computer van de bezoeker. Dit heet dataverkeer. De hoeveelheid dataverkeer die jouw website moet kunnen verwerken is belangrijk bij jouw keuze voor een hosting bedrijf. Verwacht je weinig bezoekers, dan kun je een klein pakket met dataverkeer kiezen. Verwacht je honderden of duizenden bezoekers per dag, dan moet je zorgen dat je site dat aan kan, zonder uit de lucht te gaan.

4. Welke diensten heb je nodig?

Hosting bedrijven bieden vaak pakketten aan waar diverse diensten in zitten. Heb je bijvoorbeeld niet alleen ruimte, maar ook een domeinnaam, e-mail en een spamfilter nodig? Vergelijk dan het aanbod van de diverse providers en kies een pakket dat aan jouw eisen voldoet.

5. Heb je ondersteuning nodig?

De hosting providers verschillen sterk in service niveau. Als je voor managed hosting kiest dan helpt de partij jou met de installatie en configuratie van jouw website. Ben je zelf digitaal onderlegd, dan heb je deze extra service niet nodig. Check altijd in welke vorm jij ondersteuning nodig hebt en in hoeverre de partij ondersteuning biedt. Belangrijk is daarbij in welk land jouw hosting provider zich bevindt. Het kan zijn dat je Nederlandstalige ondersteuning prettiger vindt dan Engelstalige.

6. Worden er back-ups gemaakt?

Niet ieder hosting bedrijf biedt automatisch een back-up aan. Zonder back-up kunnen al jouw websitegegevens verloren gaan. Check dus of dit standaard in het pakket zit of dat er extra kosten bij komen.

7. Wat kost het?

Er is flink wat concurrentie tussen hosting providers. Ga altijd na waar je de beste prijs betaalt, maar houd ook in je achterhoofd dat goedkoop duurkoop kan zijn. Een domeinnaam registreer je al voor een paar euro per jaar. Hosting voor een normale website kost ongeveer 60 tot 70 euro per jaar. Een pakket met grote opslagruimte en veel dataverkeer kost wel enkele honderden euro’s per jaar.

8. Wat is inbegrepen?

Controleer goed wat er bij de prijs is inbegrepen. Moet je betalen voor ondersteuning en kleine aanpassingen, of is dat onderdeel van de service? Zo kom je niet voor verrassingen te staan. 

Wat vind je van dit artikel?