Brand door elektra en kortsluiting: hoe voorkom je dit in je bedrijfspand?

Tips om brand te voorkomen

Interpolis - artikel 8

Brand door elektra en kortsluiting zijn de grootste oorzaken van bedrijfsbranden. Kortsluiting, een stopcontact dat in brand vliegt of een verkeerd aangesloten elektrische installatie: vaak ontstaat dit doordat de elektra slecht is aangesloten of is aangepast door iemand in het bedrijf. Ook te veel weerstand kan leiden tot brand. Ontdek hoe in de praktijk de meeste bedrijfsbranden ontstaan en hoe je deze kunt voorkomen.

Oorzaken van brand door elektra

Het gebruik van verdeeldozen en verlengsnoeren is bij particulieren en bedrijven populair. Wanneer er te weinig stopcontacten zijn, bieden verdeeldozen en verlengsnoeren een snelle en simpele tijdelijke oplossing. Helaas worden deze in de praktijk langdurig gebruikt, waardoor ze regelmatig overbelast worden. En dat kan leiden tot brand in je bedrijfspand. Je sluit namelijk meer apparaten aan op het stopcontact dan waar het voor gemaakt is. Dat geldt zeker wanneer je meerdere verlengsnoeren op elkaar aansluit, het zogenaamde doorlussen. 

Tips om brand met verdeeldozen en verlengsnoeren te voorkomen

  • Gebruik verdeeldozen en verlengsnoeren alleen als tijdelijke oplossing. Laat voor de lange termijn extra gewone stopcontacten aanleggen. 

  • Lus je verlengsnoeren nooit door. Dit levert extra risico op.

  • Gebruik speciale stekkerdozen in magazijnen en werkplaatsen. Gewone huishoudelijke stekkerdozen bieden namelijk geen bescherming tegen vocht en stof, waardoor kortsluiting kan ontstaan.

  • Vervang defecte onderdelen zoals stekkerdozen en wandcontactdozen direct.

Zo ontstaat brand door kortsluiting

Stroomdraden hebben een isolatielaag, die voorkomt dat meerdere kabels elkaar raken. Als een of meerdere kabels elkaar toch raken, bijvoorbeeld omdat de isolatielaag beschadigd is, dan krijg je kortsluiting. De stroomsterkte wordt te hoog en de draden te warm, waardoor je brand krijgt.

Normaal gesproken zorgen zekeringen ervoor dat de elektriciteit van een bepaalde groep wordt uitgeschakeld als er kortsluiting optreedt. Alleen bij te veel weerstand, blijft de stroom in het circuit te laag. De piek in stroom die ervoor zorgt dat de zekering springt is er niet, waardoor brand ontstaat. 

Te veel weerstand ontstaat als je langdurig verdeeldozen en verlengsnoeren gebruikt. Elke stekkerverbinding zorgt voor extra weerstand. Hoe meer stekkers, hoe meer weerstand. Ook opgerolde snoeren hebben meer weerstand. Ook kunnen opgerolde snoeren oververhit raken.

Tips om brand door kortsluiting te voorkomen

  • Is een zekering gesprongen? Controleer dan altijd wat de reden is, helemaal als het vaker gebeurt.

  • Rol je kabelhaspels altijd volledig af.

  • Sluit niet meer apparaten aan dan dat er contacten zijn.

  • Oververhitting zorgt voor verkleuringen bij stopcontacten. Breng hiervan altijd de oorzaak in kaart en ga hiermee aan de slag.

  • Zorg voor regelmatig onderhoud door een deskundige partij

Schoonmaken om brand in elektra te voorkomen

Hoe vaak wordt in jouw bedrijf de meterkast schoongemaakt? Worden alle machines, verdeeldozen en stopcontacten regelmatig nagelopen op stof, vuil of spinnenwebben? Bij veel bedrijven is hier weinig aandacht voor, terwijl het een hoger risico op brand geeft. Een klein vonkje door kortsluiting kan stof en vuil namelijk laten ontvlammen. Soms lijkt een ruimte schoon, maar zitten de kleinste kieren vol met stof en vuil. Ook stopcontacten en verdeeldozen op de grond trekken veel vuil aan. 

Let hierop:

  • Zorg ervoor dat je elektrische installatie en apparaten altijd schoon zijn. 

  • Verwijder stof op verdeeldozen zo snel mogelijk met een droge stofdoek

  • Heb je industriële wandcontactdozen? Sluit de beveiligingskleppen als je ze niet gebruikt. 

  • Houd de meterkast opgeruimd en schoon. Zo blijft de installatie goed toegankelijk, zonder dat er kans is op schade bij het in- en uitruimen.

  • Zorg dat besturingskasten van machines standaard goed dicht zijn en niet gebruikt worden voor opslag.

  • Wacht niet met het vervangen van knipperende tl-buizen, of buizen met oranje gloeiende uiteinden. Defecte tl-buizen kunnen oververhit raken, waardoor brand kan ontstaan.

Wisselende elektra controleren

De elektrische installatie van jouw bedrijf verandert regelmatig: een kapotte stekkerdoos, een extra stopcontact of een nieuwe machine.  In veel bedrijven wordt dit weleens tijdelijk of creatief opgelost, zoals een ‘tijdelijke’ extra aansluiting met een kroonsteentje. Dat leidt tot onveilige situaties, die kunnen leiden tot brand. 

Om onveilige situaties te voorkomen en je elektrische installaties veilig te houden, is het belangrijk om minimaal één keer per jaar een controle te laten uitvoeren door een onafhankelijke expert. Dit wordt helaas nog te weinig gedaan, terwijl zo’n elektrakeuring wel belangrijk is.

Wist je dat veel verzekeraars een vijfjaarlijkse SCIOS Scope 10 elektrakeuring verplicht stellen? Hierbij brengt een erkend keuringsinspecteur de brandveiligheid van elektrische installaties en de daarop aangesloten apparatuur in kaart. Er worden niet alleen visuele controles uitgevoerd, maar ook speciale metingen. Aan het einde van de keuring ontvang je een uitgebreid rapport met praktische adviezen om je brandveiligheid te verbeteren.

Wat vind je van dit artikel?

Lian de Snoo

Auteur

Lian de Snoo

Als Juffrouw Taal help ik ondernemers in het mkb aan en met ijzersterke content. Door lekker leesbare en vindbare teksten voor ze te schrijven of door hen te leren hoe ze dat zelf kunnen doen.