Webinar: Veilig werken met gevaarlijke stoffen in de schadeherstel- en carrosseriebranche
Werk jij binnen jouw bedrijf veilig met gevaarlijke stoffen?
Als jij en je werknemers werken met gevaarlijke stoffen, ben je verantwoordelijk voor een gezonde en veilige werkomgeving. In het webinar ‘Veilig werken met gevaarlijke stoffen in de schadeherstel- en carrosseriebranche’ noemen een aantal sprekers tips en tools om deze veilige werkomgeving te bieden.
Stoffendag 2020, ben jij er bij?
Werk jij met gevaarlijke stoffen? Korting op de digitale Stoffendag!
Op woensdag 9 december is het zover: de nieuwe editie van de Stoffendag, georganiseerd door de brancheverenigingen van downstream gebruikers, producenten en handelaren van chemische stoffen.
Wat is een RI&E? (risicoinventarisatie & -evaluatie?)
Je bent verplicht je werknemers inzage te geven in je RI&E
Jaarlijks zijn 250.000 mensen betrokken bij een ongeval op het werk, waarvan 20.000 met blijvend letsel. Het is daarom belangrijk je medewerkers te informeren over de risico's, via een RI&E.
Wat is een bedrijfshulpverlener?
Bhv in bedrijf verplicht
De taken van een bhv'er en de risico's binnen je bedrijf bepalen het aantal bedrijfshulpverleners dat aanwezig moet zijn. Je moet voldoende bhv'ers hebben om een kleine calamiteit aan te kunnen.
Hoe maak ik een veilige werkplek voor mijn personeel?
Een veilige werkomgeving geeft minder risico op verzuim
Je wilt natuurlijk dat je werknemers kunnen werken in een veilige omgeving. Hoe zorg je ervoor dat hun werkplek veilig is en voorkom je verzuim?
Wat moet ik doen na een bedrijfsongeval?
Tips en wetgeving rondom bedrijfsongevallen
Ondanks voorzorgsmaatregelen kan het gebeuren dat er een ongeval plaatsvindt. Wat doen je als een van je medewerkers een (ernstig) bedrijfsongeval heeft gehad? En welke regelgeving moet je volgen?
Checklist Bedrijfsveiligheid
Hoe zorg je dat het bedrijf zo veilig mogelijk is?
Bedrijfsveiligheid is cruciaal. Maar hoe weet je dat je niets over het hoofd ziet? Daarvoor is deze checklist. Zodat je in alle rust even kunt na lopen of alles in orde is en wat er nog verbeterd kan worden.
Werkt je personeel in het buitenland?
Dit zijn je plichten als ondernemer
Als werkgever heb je een wettelijke zorgplicht voor je personeel. Ook als je werknemers in het buitenland aan de slag gaan. Hier moet je allemaal aan denken.
Eigenrisicodrager worden, waarom zou je?
De verzuimkosten van je personeel voor eigen rekening of toch een dure verzekering?
Waar de ene ondernemer alle risico’s afgedekt wil hebben en zich verzekert tegen alles wat er kan gebeuren, neemt de andere ondernemer meer risico en de eventuele verzuimkosten van zijn personeel volledig voor eigen rekening. Wat zijn de voordelen van eigenrisicodrager worden?
Wat doet de arbodienst voor mij?
En waarom is dit zo belangrijk?
De arbodienst ondersteunt en adviseert werkgever en personeel bij ziekteverzuim en arbeidsomstandigheden, maar geeft ook begeleiding bij bijvoorbeeld slachtofferhulp.
Wat is een bhv-plan?
Een voorbeeld van het bedrijfshulpverleningsplan
Elke werkgever moet schriftelijk vastleggen hoe de bedrijfshulpverlening (bhv) is georganiseerd in zijn bedrijf en welke maatregelen in dit verband zijn genomen. Deze gegevens vormen het bhv-plan.
Wat houdt de Arbowet in voor jou als werkgever?
Waartoe ben je als werkgever verplicht?
De Arbowet zorgt ervoor dat er aandacht is voor de arbeidsomstandigheden op het werk. De wet bevat veel voorschriften voor het opzetten van een goed arbobeleid. Wat de Arbowet inhoudt, lees je in dit artikel.
Hoeveel uren mag mijn werknemer overwerken?
Wettelijke regels en beperkingen van overwerk
In drukke periodes heb je alle handen binnen je bedrijf nodig om de orders van klanten te verwerken. Je ontkomt er dan niet aan dat je personeel overuren moet draaien. Wat is wettelijk toegestaan en hoe pak je dat aan?
Alcohol op de werkvloer
Hoe voorkom je alcoholmisbruik onder personeel en hoe ga je ermee om?
Medewerkers met een alcoholprobleem presteren voor 75 procent van hun salaris: de rest gaat op aan verminderde productiviteit, schade aan producten, ontslagprocedures, medische kosten en ziekteverzuim.
Het calamiteitenplan
Wat moet er precies in staan?
Ieder bedrijf moet een calamiteitenplan hebben. Hier vind je wat erin moet staan en hoe jij er een opstelt.
Vakantiedagen mogelijk toch langer geldig
Veel cao's houden vervaltermijn van vijf jaar aan
De wettelijke regeling voor de vervaltermijn van vakantiedagen is sinds januari 2012 aangepast. Tot dit jaar moesten je werknemers binnen vijf jaar hun vakantiedagen opnemen, nu is dat anderhalf jaar. Nu blijkt dat in veel cao's de vervaltermijn toch op vijf jaar ligt.
Wat is een arbocatalogus?
Wat staat erin en hoe wordt deze getoetst?
In de Arbowet staan regels waar werkgevers zich aan moeten houden om een veilige werksfeer voor hun personeel te garanderen. Deze regels zijn per branche en soms zelfs per bedrijf verschillend. Daarom worden er op maat gemaakte arbocatalogi gemaakt. Hoe gaat dit in zijn werk?
Tien regels voor verstandig tillen
Houd je aan de limiet
Mensen die elke dag zware dingen optillen, lopen een groot risico op rugklachten. Behoed je medewerkers hiervoor door hen te voorzien van tips over verstandig tillen.