Brand door elektra: waar gaat het mis in de praktijk?

Interpolis - artikel 8

Wist je dat de meeste bedrijfsbranden ontstaan door een defect of onveilige situatie in de elektrische installatie? Deze wordt bijvoorbeeld slecht aangesloten, of aangepast door iemand in het bedrijf. Ook kan te veel weerstand leiden tot brand. Ontdek hoe dit in de praktijk gaat, en hoe je dit kunt voorkomen.

De gevolgen van een bedrijfsbrand zijn vaak erg groot. Niet alleen krijg je te maken met schade aan je bedrijfspand en inboedel, ook de mentale impact kan enorm zijn. Wanneer iemand gewond is geraakt, kan diegene nog lang last houden van het letsel. Voorkomen is dus beter dan genezen. Daarom lees je in dit artikel hoe branden door elektra in de praktijk ontstaan. Ook krijg je handige tips om de kans op brand te verkleinen.

Let op bij verdeeldozen en verlengsnoeren

Het gebruik van verdeeldozen en verlengsnoeren is populair, zowel bij particulieren thuis als bij bedrijven. Wanneer er te weinig stopcontacten zijn, kunnen verdeeldozen en verlengsnoeren namelijk snel en simpel een tijdelijke oplossing bieden. Toch blijkt dat deze in de praktijk langdurig gebruikt worden, waardoor ze regelmatig voor overbelasting zorgen. Deze situatie kan leiden tot brand. Je sluit namelijk meer apparaten aan op het stopcontact dan waar het voor gemaakt is. Dat geldt zeker wanneer je de verlengsnoeren doorlust, hierbij sluit je verschillende verlengsnoeren op elkaar aan.

Tips:

  • Gebruik verdeeldozen en verlengsnoeren alleen als tijdelijke oplossing. Laat voor de lange termijn liever extra gewone stopcontacten aanleggen. Kluwen aan stekkerdozen kunnen smelten, met alle gevolgen van dien.

  • Lus je verlengsnoeren nooit door, dat levert een extra risico op.

  • Gebruik in magazijnen en werkplaatsen speciale stekkerdozen. Gewone huishoudelijke stekkerdozen bieden namelijk geen bescherming tegen vocht en stof, waardoor kortsluiting kan ontstaan.

Zekeringen reageren bij te veel weerstand niet altijd zoals bedoeld

Normaal gesproken zorgen zekeringen ervoor dat de elektriciteit van een bepaalde groep wordt uitgeschakeld als er kortsluiting optreedt. Als er echter te veel weerstand is, kan het gebeuren dat de stroom in het circuit te laag blijft om te pieken tot de hoge kortsluitstroom. De zekering springt dan niet, waardoor er een brand ontstaan. Hoge weerstand kan ontstaan doordat je langdurig verdeeldozen en verlengsnoeren gebruikt. Elke stekkerverbinding zorgt namelijk voor extra weerstand. Ook opgerolde snoeren hebben meer weerstand. Deze kunnen daardoor zelfs oververhit raken.

Tips:

  • Is een zekering gesprongen? Controleer dan altijd wat de reden is, zeker wanneer het vaker gebeurt.

  • Rol je kabelhaspels altijd volledig af, en sluit niet meer apparaten aan dan dat er contacten zijn.

Een vieze omgeving zorgt voor extra risico

Hoe vaak wordt in jouw bedrijf de meterkast schoongemaakt? Worden alle machines, verdeeldozen en stopcontacten regelmatig nagelopen op stof, vuil of spinnenwebben? Bij veel bedrijven is hier weinig aandacht voor, terwijl het een hoger risico op brand geeft. Een klein vonkje door kortsluiting kan stof en vuil namelijk laten ontvlammen. Soms lijkt een ruimte schoon, maar zitten de kleinste kieren vol met stof en vuil. Ook stopcontacten en verdeeldozen op de grond trekken veel vuil aan. 

Tips:

  • Zorg ervoor dat je elektrische installatie en apparaten altijd schoon zijn. Verwijder stof op verdeeldozen zo snel mogelijk met een droge stofdoek om brandrisico te voorkomen.

  • Heb je industriële wandcontactdozen? Sluit de beveiligingsklepjes dan als deze niet gebruikt worden. Zo komt er minder stof in.

  • Houd ook de meterkast opgeruimd en schoon. Zo blijft de installatie goed toegankelijk, zonder dat er kans is op schade bij het in- en uitruimen.

  • Zorg dat besturingskasten van machines standaard goed dicht zijn, en niet gebruikt worden voor opslag.

Elektrische installatie wordt te weinig gecontroleerd

De elektrische installatie van jouw bedrijf verandert waarschijnlijk regelmatig. Zo kan het bijvoorbeeld gebeuren dat een stekkerdoos kapot gaat, of dat er extra stopcontacten bij zijn gemaakt. In veel bedrijven worden ook wel eens creatieve aanpassingen gedaan, zoals een ‘tijdelijke’ extra aansluiting met een kroonsteentje. Dat leidt tot een onveilige situatie, die uiteindelijk zelfs kan leiden tot brand.

Om dit soort veranderingen aan het licht te brengen, is het belangrijk om minimaal één keer per jaar een controle te laten uitvoeren door een onafhankelijke expert. Dit wordt helaas nog te weinig gedaan. Wist je dat veel verzekeraars een vijfjaarlijkse SCIOS Scope 10 elektrakeuring verplicht stellen? Hierbij brengt een erkend keuringsinspecteur de brandveiligheid van elektrische installaties en de daarop aangesloten apparatuur in kaart. Er worden niet alleen visuele controles uitgevoerd, maar ook speciale metingen. Aan het einde van de keuring ontvang je een uitgebreid rapport met praktische adviezen om je brandveiligheid te verbeteren.

Tips:

  • Oververhitting zorgt voor verkleuringen bij stopcontacten. Breng hiervan altijd de oorzaak in kaart en ga hiermee aan de slag.

  • Vervang defecte onderdelen zoals stekkerdozen en wandcontactdozen direct.

  • Wacht niet met het vervangen van knipperende tl-buizen, of buizen met oranje gloeiende uiteinden. Defecte tl-buizen kunnen oververhit raken, waardoor brand kan ontstaan.

Wat vind je van dit artikel?