Geef ik mijn personeel een kerstpakket?

Eindejaarsbonus of kerstpakket?

18 oktober 2017 2 minuten

Waar het vroeger de gewoonte was om medewerkers een eindejaarsbonus te geven in december, laten steeds meer ondernemers die bonus voor wat het is. Het kerstpakket is nu helemaal in! 87 procent van de werknemers krijgt liever een kleinigheidje dan helemaal niks.

Goed, je wil een kerstpakket geven. Hoe ga je dit aanpakken? Willen ze een groot pakket met alles erop en eraan, of is een kadobon ook goed? Uit het grote Kerstpakkettenonderzoek 2016 van De Zaak blijkt dat 48 procent van de werknemers de waarde van het pakket onbelangrijk vindt. 

Wat koop ik?

Dacht je dat je personeel de blikken ragout onderhand wel zat was? Niks is minder waar. Op één staat nog steeds het traditionele kerstpakket (32 procent), gevolgd door de kadobon (22 procent) en een geldbedrag (12 procent). Je hoeft niet aan te komen met huishoudelijke apparaten of spullen voor het interieur. Werknemers vinden die niet graag terug in hun kerstpakket (beiden 1 procent).

Heb je vorig jaar ook een kerstpakket gekregen? Grote kans dat deze in de smaak viel! Maar liefst 89 procent van de werknemers was blij met het het pakket van vorig jaar.

Belasting over kerstpakketten

In principe moet je over de waarde van vergoedingen en schenkingen, loonbelasting en premie volksverzekeringen inhouden. Maar dat zou gek zijn, een werknemer die belasting moet betalen over zijn eigen kerstpakket. Je hebt twee mogelijkheden:

  • Wees slim, en zorg ervoor dat je pakket niet meer kost dan 70 euro inclusief btw. Dan hoef je er namelijk geen belasting over te betalen. Je mag bij een waarde van 70 euro of minder, 20 procent eindheffing toepassen.

  • Verder moet je gebruik maken van de werkkostenregeling, waarbij je de kerstpakketten onderbrengt in je vrije ruimte. Je mag een bedrag dat overeenkomt met 1,4 procent van de totale loonsom van je onderneming, besteden aan vergoedingen of verstrekkingen.

Eindejaarsbonus

Wil je toch kiezen voor een bonussysteem? Bepaal de bonussen naar aanleiding van een jaartarget, op basis van persoonlijke kpi’s of op basis van het bedrijfsresultaat.

  • Bij het vaststellen van een jaartarget, krijgt je werknemer een vast bedrag bij het halen van een target. Haalt hij geen target, dan betaal je ook geen bonus.

  • Door te werken met persoonlijke kpi’s beloon je je werknemer om de manier waarop hij werkt. Naast zijn doel, spelen ook klanttevredenheid, klantbezoeken en prestaties mee.

  • Bij een beloning op basis van het bedrijfsresultaat hoef je geen bonus uit te keren als je omzet tegenvalt. Prettig als de markt even tegenzit, maar nadelig voor je beste werknemers.