Transitievergoeding berekenen 2022
Bereken waar je aan toe bent
Een werkgever die een werknemer ontslaat, moet hem of haar een transitievergoeding betalen. Wat is de transitievergoeding en hoe bereken je deze vergoeding in 2022? In dit artikel lees je alles over de transitievergoeding.
RVU-vrijstelling: vernieuwde uitvoering Regeling voor vervroegd uittreden
Tijdelijke versoepelingen zodat oudere werknemers alsnog eerder kunnen stoppen met werken
Wil je een oudere werknemer de mogelijkheid bieden eerder te stoppen met werken? Sinds 1 januari 2021 kun je werknemers een ontslagvergoeding meegeven zonder dat jij als werkgever extra heffingen hoeft te betalen: de RVU-vrijstelling. Deze regeling kan je veel geld schelen, terwijl je werknemer vervroegd met pensioen kan gaan. Wat houdt de RVU-vrijstelling in? En welke voorwaarden zijn eraan verbonden?
Hoe ziet een voorbeeld ontslagbrief eruit?
Je werknemer neemt ontslag. Dit zijn de elementen die een goede ontslagbrief horen te staan.
Een werknemer geeft te kennen dat hij een nieuwe baan heeft gevonden en daarom ontslag neemt. Dan zal hij je een ontslagbrief overhandigen waarin hij aangeeft dat hij uit dienst wil treden bij jouw bedrijf. Wat staat er in een ontslagbrief? Lees hier alles over een ontslagbrief schrijven en check onze handige voorbeeld ontslagbrief.
Ontslag om bedrijfseconomische redenen
Als de omstandigheden je dwingen om ontslag aan te vragen voor een of meerdere werknemers
Soms veranderen de omstandigheden voor je bedrijf dusdanig dat je een andere koers moet varen. Misschien wil je om die reden ontslag aanvragen voor een werknemer. Je vraagt dan ontslag aan om bedrijfseconomische redenen. Hoe werkt dat en wat moet je weten over ontslag wegens bedrijfseconomische redenen?
Hoeveel kost het om personeel te ontslaan?
Hoe ontsla je je medewerker zo efficiënt mogelijk?
Hoeveel een ontslag van een medewerker kost, is situatie-specifiek. Wil je hem ontslaan vanwege bedrijfseconomische redenen of hebben jullie een conflict? Het ene ontslag is een duurdere aangelegenheid dan het andere.
Wat zijn de opties bij disfunctioneren?
Wat je kunt doen als een van je werknemers onvoldoende functioneert en niet geschikt is voor zijn functie
Je hebt een werknemer die totaal ongeschikt blijkt voor zijn functie. Wat kun je dan doen? Je zou hem dan kunnen ontslaan wegens disfunctioneren. Maar dat gaat niet zomaar. Je moet als werkgever eerst aan een flink aantal eisen hebben voldaan, anders zal de rechter het verzoek tot ontslag wegens disfunctioneren afwijzen omdat het niet rechtsgeldig is. Wat moet je doen voordat je een ontslagverzoek indient? Lees hier wat je moet weten over ontslag en disfunctioneren.
De top 5 ontslagredenen
Wanneer mag ik mijn werknemer ontslaan en hoe?
Als je ontslag wilt aanvragen voor je medewerker, gelden bepaalde regels. Die zijn afhankelijk van de arbeidsovereenkomst, maar óók van de reden voor het ontslag. Bedrijfs- economische redenen, ziekte, een conflict, disfunctioneren: om welke redenen mag je je werknemer ontslaan en wat zijn de eisen daarbij?
Mag jij of je werknemer een tijdelijk contract tussentijds beëindigen?
Tussentijdse opzegging van een tijdelijk contract
Een werknemer heeft een tijdelijke arbeidsovereenkomst en hij wil voor de einddatum zijn ontslag nemen. Of je wilt zelf tussentijds van hem af. Kan dat?
Wet Werk en Zekerheid: Transitievergoeding
Hoe zit het met de ontslagvergoeding?
Met de invoering van de wet Werk en Zekerheid is de ontslagvergoeding sinds 1 juli 2015 een transitievergoeding. Als je een medewerker ontslaat, heeft hij recht op zo’n vergoeding vanaf de eerste werkdag. De hoogte hiervan kan per werknemer verschillen.
Wat is de wettelijke opzegtermijn bij een vast contract?
Vast contract: de opzegtermijn bepalen
Als je ontevreden bent over een van je medewerkers, of om bedrijfseconomische redenen moet terugschalen, kun je de werknemer ontslaan. Let op: je moet wel rekening houden met een wettelijke opzegtermijn bij een vast contract.
Ontslag tijdens ziekte, wat zijn de regels?
Regels voor werkgevers
Veel ondernemers denken ten onrechte dat ontslag bij ziekte helemaal niet is toegestaan. In sommige gevallen mag ziekte zelfs de reden voor het ontslag zijn. We zetten de regels voor je op een rij.
Nieuw ontslagrecht 2020: wat is er veranderd?
Ontslag in 2020, dit moet je weten als werkgever
Niet tevreden over een van je medewerkers? Sinds de invoering van de nieuwe ontslagregels (2020) is het een stuk duidelijker geworden wat je moet doen om een werknemer te ontslaan.
Wat zijn de regels over vakantiegeld bij ontslag?
Hier heeft je medewerker recht op
Je bent als werkgever verplicht om je medewerkers minimaal 8% van het jaarlijks brutoloon aan vakantiegeld te geven. Maar hoe zit het met de uitbetaling van vakantiegeld na ontslag?
Hoe werkt de transitievergoeding bij ziekte van een medewerker?
Nieuwe regels sinds 2020
Ga je een zieke medewerker ontslaan? Dan zul je een behoorlijke transitievergoeding moeten betalen. Gelukkig is de transitievergoeding na twee jaar ziekte sinds 2020 iets anders ingericht, je krijgt nu compensatie vanuit het UWV.
De wettelijke opzegtermijn voor de werkgever, hoe werkt dat?
Een uitleg voor ondernemers
Wil je afscheid nemen van een van je medewerkers? Dan krijg je te maken met een wettelijke opzegtermijn voor jou als werkgever. De duur van de opzegtermijn verschilt per geval. In dit artikel leggen we uit hoe het werkt.
Mijn medewerker zegt zijn dienstverband op
Wat als de medewerker toch besluit te blijven?
Je medewerker zegt mondeling het dienstverband op. Je gaat op zoek naar een opvolger en vindt die gelukkig op korte termijn. Maar dan meldt je medewerker dat hij toch maar blijft. Wat nu?
Wat moet ik doen bij het overlijden van een medewerker?
En hoe regel ik deze zaken?
Je moet er als ondernemer natuurlijk niet aan denken, maar het zou kunnen dat een personeelslid overlijdt. Buiten tijd voor je eigen rouwproces moeten er ook zakelijke dingen geregeld worden. Waar moet je aan denken?
Welke stappen doorloop ik bij ontslag?
In zes stappen het ontslag van je werknemer regelen
Als je één of meerdere medewerkers moet ontslaan, dan heb je te maken met strikte ontslagregels. Wat houden ze in en in welke volgorde komen deze verplichtingen aan bod?