Hoe werkt ESF duurzame inzetbaarheid?

Subsidie voor ondernemers met personeel

Hoe werkt ESF duurzame inzetbaarheid

Personeelsvragen? Word lid van MKB Servicedesk

Het Europees Sociale Fonds (ESF) voor duurzame inzetbaarheid is een subsidie voor werkgevers. Hoe werkt het precies? Hoe kun jij profiteren van ESF Duurzame Inzetbaarheid? Antwoorden en tips voor ondernemers.

Wat is ESF Duurzame Inzetbaarheid?

ESF Duurzame Inzetbaarheid is een Europese subsidie voor bedrijven en instellingen. Met deze subsidie kun je werknemers helpen om langer fit en productief aan het werk te blijven. 

De subsidie ESF Duurzame Inzetbaarheid is niet continu beschikbaar, maar wordt voor bepaalde periodes opengesteld. In 2020 is er mogelijk nog een periode waarin je de subsidie kunt aanvragen. Vanaf 2021 volgt er een aangepaste subsidie voor duurzame inzetbaarheid: ESF+.

ESF Duurzame Inzetbaarheid aanvragen?

Wanneer is de subsidie weer beschikbaar? Kijk of er inmiddels een nieuwe aanvraagperiode bekend is en of je een aanvraagformulier kunt invullen op de website van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).

Wanneer krijg je ESF Duurzame Inzetbaarheid?

De subsidie ESF Duurzame Inzetbaarheid is bedoeld voor bedrijven en (overheids)instellingen. Of de subsidie voor jouw bedrijf beschikbaar is, hangt af van een aantal factoren. 

Je kunt de subsidie bijvoorbeeld benutten om een externe adviseur in te zetten, onderzoek te laten doen of projecten binnen jouw bedrijf te financieren die op duurzame inzetbaarheid gericht zijn. Bijvoorbeeld maatregelen om de gezondheid, vitaliteit en productiviteit te verbeteren van oudere werknemers. Je krijgt alleen subsidie voor nieuwe projecten die gestart worden nadat de subsidie is toegekend.

Per aanvraagperiode worden de exacte voorwaarden bepaald. Zodra er een nieuwe aanvraagperiode aangekondigd wordt, zullen ook de bijbehorende criteria bekend worden gemaakt. 

Hoeveel subsidie is er beschikbaar?

Ook het beschikbare bedrag is verschillend per aanvraagperiode. In 2019 werd er bijvoorbeeld € 15 miljoen beschikbaar gesteld voor bedrijven en instellingen. Per aanvraag kon je maximaal € 12.500 aan subsidie krijgen. Je kreeg toen maximaal 50 procent van je projectkosten vergoed. Als er te veel aanvragen zijn, kan er geloot worden welke bedrijven de subsidie krijgen.

ESF Duurzame Inzetbaarheid 2021-2027

De ESF Duurzame Inzetbaarheid is ontwikkeld voor de periode van 2014-2020. Na 2020 krijgt de subsidie een vervolg. Er wordt gewerkt aan een nieuw programma voor de periode 2021-2027. De naam van het nieuwe programma is ESF+.

Maak werk van duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid kan je bedrijf veel opleveren. Wil jij werknemers langer fit en vitaal houden? Hoe doe je dat? Ontvang nuttige tips over duurzame inzetbaarheid van personeel.

Wat vind je van dit artikel?

Raphael Klees

Auteur

Raphael Klees

Elke week probeer ik ondernemers in Nederland te inspireren en vooruit te helpen. Dat doe ik als redacteur en hoofdredacteur van verschillende zakelijke websites. Mijn doel is de informatie voor bedrijven zo helder en duidelijk mogelijk te maken. Daardoor kunnen ondernemers zich snel weer richten op hun bedrijfsvoering.