Het concurrentiebeding bij contract voor bepaalde tijd; dit moet je weten

Een uitleg voor werkgevers

22 juli 2020

Als je eindelijk een geschikte medewerker hebt gevonden voor een tijdelijke positie, wil je natuurlijk niet dat ze vervolgens bij je concurrent aan de slag gaan. Maar een concurrentiebeding bij een contract voor bepaalde tijd, mag dat eigenlijk wel?

Personeelsvragen? Word lid van MKB Servicedesk

Wat is een concurrentiebeding?

Als je een nieuwe medewerker in dienst neemt, investeer je daar vaak veel tijd en geld in, zelfs wanneer het om een tijdelijk contract gaat. De werknemer zal op zijn beurt:

  • Specialistische kennis opdoen,

  • Vertrouwelijke informatie tegenkomen,

  • Een relatie opbouwen met klanten en leveranciers.

Prima als je medewerker nog een tijdje blijft, maar je wilt natuurlijk niet dat hij of zij deze zaken meeneemt naar je concurrenten.

Als je niet wil dat je ex-medewerkers zomaar bij je concurrenten kunnen gaan werken, voeg je dus een (non-)concurrentiebeding met boeteclausule toe aan het contract. Hierin staat dat je medewerker tijdens en een aantal maanden na het dienstverband niet voor directe concurrenten mag werken. Gebeurt dit toch? Dan mag je een boete in rekening brengen.

Tip: Dit is het verschil tussen een concurrentiebeding en een relatiebeding.

Een concurrentiebeding in een tijdelijk contract

Het is erg lastig om een concurrentiebeding bij een contract voor bepaalde tijd te voegen. Dit is omdat medewerkers door het concurrentiebeding worden gehinderd in het vinden van een nieuwe baan, terwijl hun huidige baan maar tijdelijk is.

Wil je toch koste wat het kost een concurrentiebeding toevoegen bij een contract voor bepaalde tijd? Dan moet je voldoen aan de motiveringsplicht. Dit wil zeggen dat je schriftelijk hard moet maken dat er zwaarwegende bedrijfsbelangen zijn om het concurrentiebeding toch toe te voegen. 

Je beschrijft hier onder andere:

  • Over welke gegevens en kennis de medewerkers beschikt,

  • Hoe dit de positie van het bedrijf ernstig kan benadelen, indien deze in de handen van de concurrentie zouden vallen.

Een onderbouwde motivatie betekent niet dat het concurrentiebeding direct rechtsgeldig is. Het blijft lastig om te beoordelen of een dergelijke motivering wel voldoende is. Dit kan worden voorgelegd aan de rechter.

Let op: Zonder een motivering wordt een concurrentiebeding bij een tijdelijk contract nietig verklaard. Daarnaast moet de motivering al vaststaan wanneer het concurrentiebeding wordt opgesteld.

Auteur

Pauline Veenstra

Als freelance copywriter schrijf ik voor veel verschillende ondernemersplatforms, waaronder MKBSD. Ik vind het ontzettend leuk om de verhalen van ondernemers vast te leggen, het starten van een eigen bedrijf is immers een groot avontuur! Verder houd ik ervan om complexe thema’s als financiering en belastingzaken uit te leggen op een manier die voor iedereen begrijpelijk is. Zo hoop ik jouw leven als ondernemer net wat gemakkelijker te maken.