Zo zorg je voor een unieke domeinnaam

Interview met juriste Charlotte Meindersma

13 oktober 2015

Een unieke domeinnaam is belangrijk voor jouw bedrijf. Zo kunnen (potentiële) klanten je online goed vinden. Helaas bedenken verschillende ondernemers soms dezelfde naam, waardoor je in de knel komt met je domeinnaam. Informatierecht-juriste Charlotte Meindersma van Charlottes Law vertelt hoe je dit kunt voorkomen.

In dit artikel

Charlotte: “Een belangrijk verschil is dat een handelsnaam door verscheidene bedrijven gebruikt mag worden in verschillende branches, waar dat met een domeinnaam niet zo is. Die moet echt uniek zijn. Anders kan het problemen opleveren als je dezelfde naam draagt als een ondernemer drie provincies verderop. Het is simpel op te lossen door met variaties in je domeinnaam te werken. Je kunt bijvoorbeeld een koppelteken tussen twee namen zetten of er een plaatsnaam aan vastplakken.

(On)rechtmatig

Een domeinnaam is vergelijkbaar met een telefoonnummer of adres, maar kan toch onrechtmatig zijn. Dat is zo als het inbreuk maakt op een merk of handelsnaam. Je mag een domeinnaam met je handelsnaam wel gebruiken, als ook je handelsnaam rechtmatig is. Mocht dit niet zo zijn en je onrechtmatig een domeinnaam met je handelsnaam erin voert, dan kan je bezoeker in de war raken en daar heb je vooral jezelf mee.

Andersom geldt dit natuurlijk ook: een andere ondernemer mag niet zomaar jouw handelsnaam in zijn domeinnaam gebruiken. Dat kan worden gezien als een inbreuk op jouw merk. Mocht dit gebeuren, dan kun je eisen dat deze domeinnaam niet meer gebruikt wordt en in sommige gevallen moet de tegenpartij de domeinnaam zelfs aan jou overdragen.

Let op: Het gaat erom dat jij het recht hebt dat een ander met een domeinnaam geen inbreuk maakt op een recht van jou. Het is dus niet zo dat als jouw bedrijf Bakker Janssen heet, een andere ondernemer met dezelfde naam bakkerjanssen.nl niet kan gebruiken.”

Tip

“Wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Dus: wees er snel bij! Daarna komt pas aan de orde of er sprake is van inbreuk op iemands merkrecht of handelsnaamrecht.”

Wil jij ook een eigen bedrijf starten?

Je kunt hier controleren of een bepaalde domeinnaam nog vrij is. Ook als je pas over een aantal maanden start, is het handig om een domeinnaam nu al vast te leggen. Zo kan niemand anders hem voor je neus weggappen.

Auteur

Romy Donk