Hoe check ik of een domeinnaam beschikbaar is?

Controleer het in een paar klikken
Je hebt de perfecte naam bedacht voor je zakelijke website. Maar hoe kom je er nu achter of deze domeinnaam nog beschikbaar is? Dat kun je met slechts enkele klikken checken.
Kosteloos persoonlijk advies over online ondernemen?
Klik hier
Doe de scan!
Lees verder
Waar je kunt controleren of jouw domeinnaam nog beschikbaar is, hangt af van de extensie die je gekozen hebt. Wil je een .nl-domeinnaam? Dan kun je terecht op de website van Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN). Hier kun je de gewenste domeinnaam invoeren en dan zie je meteen of deze nog beschikbaar is.
 

Naam en contactgegevens

Wanneer de url al bezet is, zie je ook de naam en contactgegevens van de houder. Zo kun je contact opnemen met de houder (persoon of bedrijf) en nagaan of hij bereid is afstand te doen van de domeinnaam. Wanneer de url actief in gebruik is, kun je ervan uitgaan dat het een lastig verhaal wordt.
 

Geen .nl-domeinnaam

Wanneer je een domeinnaam wilt met een andere extensie, bijvoorbeeld .com of .net, kun je de beschikbaarheid controleren op de website van een registrar die deze extensie aanbiedt. Een registrar is een partij die domeinnamen en vaak ook hostingpakketten verkoopt.
 
Via de website van een registrar kun je de contactgegevens van de houder van de domeinnaam niet altijd vinden. Die zijn te achterhalen via bijvoorbeeld whois.net.
 

Alternatieven

Als een domeinnaam al geregistreerd is, bedenk dan van tevoren hoeveel deze je waard is. De houder zou een flink bedrag kunnen vragen voor de overname. Kijk daarom ook altijd naar alternatieven, bijvoorbeeld met een andere extensie. Of kies voor een compleet andere naam. Met deze tips kun je een goede zakelijke domeinnaam kiezen.
 

Imago

Realiseer je dat een domeinnaam bepalend is voor het imago van jouw bedrijf. Uit recent onderzoek van SIDN blijkt dat de extensie .nl in Nederland als meest betrouwbaar wordt gezien. Wanneer deze al bezet is, kun je kiezen voor bijvoorbeeld .com. Die extensie geeft je echter een internationale uitstraling, wat wellicht vreemd overkomt wanneer je een schoenmaker in Doetinchem bent.

Vraag niet beantwoord of nog een vraag?

MKB Servicedesk helpt je graag verder!

Dossiers

Zo zorg je voor een unieke domeinnaam

Interview met juriste Charlotte Meindersma
Een unieke domeinnaam is belangrijk voor jouw bedrijf. Zo kunnen (potentiële) klanten je online goed vinden. Helaas bedenken verschillende ondernemers...

Praat met ons mee op

Van Spaendonck Groep B.V
Postadres
Postbus 90154
5000 LG . Tilburg

Bezoekadres:
Reitseplein 1
5037 AA . Tilburg
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten