Je ideale domeinnaam is al geclaimd. Wat dan?

Tips voor een optimale website

05 september 2018

Herkenbaar? Je hebt een perfecte naam bedacht voor je nieuwe bedrijf, maar als je de domeinnaam wilt registreren, blijkt die al bezet door een bureau dat er niets mee doet, maar de naam alleen heeft geclaimd om hem voor veel geld te verkopen. Hoe ga je dan te werk?

Whitepaper: Hoe verbeter ik mijn website?

1 Benader de eigenaars

Als een bureau de domeinnaam heeft geclaimd, staan de contactgegevens meestal op de site. Anders kun je eenvoudig achterhalen wie de houder van de domeinnaam is met de functie ‘Whois’ op de website van SIDN (de instantie die gaat over de registratie van .nl domeinnamen). Je kunt daar ook de contactgegevens van de administratieve en technische contactpersonen inzien. Die eigenaars kun je benaderen met de vraag of ze hun website aan jou willen overdoen. 

2 Wacht af

Vraagt de eigenaar van de registratie een belachelijk hoog bedrag? Ga er niet op in en probeer het na een paar maanden nog een keer. ’Als er geen urgentie is, is afwachten absoluut de beste strategie,’ zegt Michiel Henneke van SIDN. ‘Mensen die de markt niet kennen, vragen vaak maar wat, maar het kost hen ook geld de naam aan te houden, dus vaak stoten ze die na een tijdje weer af. Of ze staan open voor een lager bod.’ 

3 Schakel een professional in

Kun je zo lang niet wachten en wil je de url echt graag hebben, schakel dan een professional in die kan bemiddelen. Die kan duidelijk aangeven dat bijvoorbeeld € 500 redelijk is, en niet € 6000. Dit is ook de moeite waard als je niet wilt dat bekend wordt dat je een domeinnaam wilt registreren. Bijvoorbeeld omdat het een nog vertrouwelijke nieuwe bedrijfsactiviteit betreft.

Tip: vermeld altijd je KvK-inschrijving!

Handig om te weten: commerciële bureaus mogen alleen geld voor een door hen geclaimde domeinnaam vragen als het gaat om generieke namen. Als jouw bedrijf al een tijd onder een eigen, specifieke bedrijfsnaam zaken doet, mag iemand anders dus niet zomaar die naam als domeinnaam claimen. Soms ligt het echter ingewikkeld, bijvoorbeeld als bedrijfsnamen op elkaar lijken. 

Kom je er niet uit, dan kun je terecht bij de geschillencommissie van SIDN. Maar om problemen zoveel mogelijk te voorkomen, heeft Michiel Henneke nog een laatste belangrijke tip: ‘Vermeld op je registratie van een domeinnaam altijd je inschrijfnummer bij de Kamer van Koophandel. Komt er dan een conflict met een andere partij om dezelfde naam, dan heb jij een veel sterkere positie.’

Meer informatie: www.sidn.nl