Mag je medewerkers bespioneren?

Soms is beveiliging met camera's toegestaan
Sinds begin deze maand zijn ze weer te zien: de nest cams met livebeelden van nesten en vogelkasten van de Vogelbescherming. Maar hoe zit dat nou eigenlijk in je eigen bedrijf? Mag je je personeel ook zomaar via camera’s in de gaten houden?

Gemiddeld volgen een miljoen mensen elk jaar de vogeltjes van de Vogelbescherming. Dit keer kunnen we meegluren met de bosuil, kerkuil, steenuil, slechtvalk, ooievaar, gierzwaluw, ijsvogel, koolmees en voor de eerste keer de blauwe reiger. Gelukkig voor je medewerker is vaak het bij de camerabeelden van je eigen bedrijf iets kleinschaliger geregeld. Meestal kan slechts een handjevol mensen bij de beelden.

Mag ik wel filmen?

De vraag is alleen, wat mag je filmen? In principe is het verboden om je personeel heimelijk te filmen, dit is een inbreuk op de persoonlijke levenssfeer. Toch zijn er situaties waar het wel mag. Wanneer je bijvoorbeeld concrete aanwijzingen hebt dat een personeelslid zich schuldig maakt aan een ernstige overtreding, mag je hiervoor bewijs verzamelen met camerabeelden. Je mag deze beelden maar kort bewaren. Alleen lang genoeg om de medewerker te confronteren en om de beelden te gebruiken als bewijs. Deze overtreding moet dan zo ernstig zijn dat er ontslag op staande voet tegenover staat. Als er ook minder ingrijpende oplossingen mogelijk zijn, moet je die eerst proberen.

Uitzondering

Heb je een eigen winkel? Dan is het gewoon toegestaan om te filmen op de werkvloer, mits je personeel toestemming heeft gegeven. Dit mag omdat het een instrument is om je winkel te beveiligen tegen diefstal.


Dossiers

Praat met ons mee op

Van Spaendonck Groep B.V
Postadres
Postbus 90154
5000 LG . Tilburg

Bezoekadres:
Reitseplein 1
5037 AA . Tilburg
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten