Mag je medewerkers bespioneren?

Soms is beveiliging met camera's toegestaan

21 maart 2017

Sinds begin deze maand zijn ze weer te zien: de nest cams met livebeelden van nesten en vogelkasten van de Vogelbescherming. Maar hoe zit dat nou eigenlijk in je eigen bedrijf? Mag je je personeel ook zomaar via camera’s in de gaten houden?

Personeelmet perspectief

Gemiddeld volgen een miljoen mensen elk jaar de vogeltjes van de Vogelbescherming. Dit keer kunnen we meegluren met de bosuil, kerkuil, steenuil, slechtvalk, ooievaar, gierzwaluw, ijsvogel, koolmees en voor de eerste keer de blauwe reiger. Gelukkig voor je medewerker is vaak het bij de camerabeelden van je eigen bedrijf iets kleinschaliger geregeld. Meestal kan slechts een handjevol mensen bij de beelden.

Mag ik wel filmen?

De vraag is alleen, wat mag je filmen? In principe is het verboden om je personeel heimelijk te filmen, dit is een inbreuk op de persoonlijke levenssfeer. Toch zijn er situaties waar het wel mag. Wanneer je bijvoorbeeld concrete aanwijzingen hebt dat een personeelslid zich schuldig maakt aan een ernstige overtreding, mag je hiervoor bewijs verzamelen met camerabeelden. Je mag deze beelden maar kort bewaren. Alleen lang genoeg om de medewerker te confronteren en om de beelden te gebruiken als bewijs. Deze overtreding moet dan zo ernstig zijn dat er ontslag op staande voet tegenover staat. Als er ook minder ingrijpende oplossingen mogelijk zijn, moet je die eerst proberen.

Uitzondering

Heb je een eigen winkel? Dan is het gewoon toegestaan om te filmen op de werkvloer, mits je personeel toestemming heeft gegeven. Dit mag omdat het een instrument is om je winkel te beveiligen tegen diefstal.

Auteur

Pauline Veenstra

Als freelance copywriter schrijf ik voor veel verschillende ondernemersplatforms, waaronder MKBSD. Ik vind het ontzettend leuk om de verhalen van ondernemers vast te leggen, het starten van een eigen bedrijf is immers een groot avontuur! Verder houd ik ervan om complexe thema’s als financiering en belastingzaken uit te leggen op een manier die voor iedereen begrijpelijk is. Zo hoop ik jouw leven als ondernemer net wat gemakkelijker te maken.