SCIOS Scope 12 voor veilige zonnestroominstallaties

Professionele keuring van zonnepanelen op elektrische veiligheid en brandrisico’s

Interpolis - SCIOS 12

Heb jij zonnepanelen op het dak van je bedrijfspand? Dan is het belangrijk om aandacht te hebben voor de elektrische veiligheid en brandveiligheid van de installatie. Je brengt de risico’s in kaart met de SCIOS Scope 12 keuring.

Zonnepanelen (ook wel PV-installaties genoemd), zijn erg populair. Doordat je zelf stroom opwekt, draag je bij aan een beter milieu en hoef je minder uit te geven aan de energierekening. Een zonnestroominstallatie levert dus veel voordelen op. Toch kleven er ook risico’s aan.

Welke risico’s brengt een zonnestroominstallatie?

Wanneer je zonnestroominstallatie niet goed geplaatst of aangesloten is door een erkende installateur, ontstaat er een verhoogd risico op brand en kortsluiting. Daarom is het belangrijk om je installatie te laten keuren met een elektrakeuring SCIOS Scope 12. Deze keuring focust op de brandveiligheid en de elektrische veiligheid van je zonnepanelen. Een gebrek kan zo snel worden gesignaleerd en verholpen. Deze speciale elektrakeuring voor PV-installaties is tot stand gekomen door een samenwerking tussen het Verbond van Verzekeraars en deskundigen uit de zonnepanelen- en inspectiebranche.

Is SCIOS Scope 12 verplicht?

Goed om te weten: in sommige gevallen stelt je verzekeraar deze keuring verplicht. Het laat namelijk zien dat je hebt gedaan wat nodig is om de veiligheid van de installatie te waarborgen. Controleer bij je eigen verzekeraar of deze eis wordt gesteld. Er zijn signalen dat de SCIOS Scope 12 in de toekomst altijd verplicht zal worden.

Ook wanneer de SCIOS Scope 12 voor jouw bedrijf niet verplicht is, is het verstandig om deze keuring te laten uitvoeren. Een brand of elektrische schok kunnen grote schade veroorzaken, zeker wanneer iemand hier letsel van ondervindt. Ook kan de schade je bedrijf tijdelijk stilleggen, met alle financiële gevolgen van dien.

Hoe werkt de SCIOS Scope 12 keuring?

Er zijn twee verschillende varianten van deze elektrakeuring. De eerste keuring wordt ook wel de Eerste of Bijzondere Inspectie (EBI) genoemd. Na vijf jaar of korter (afhankelijk van je verzekering) laat je een Periodieke Inspectie (PI) uitvoeren. Deze variant is minder uitgebreid dan de EBI, maar keert wel vijfjaarlijks (of vaker) terug.

Wanneer je deze SCIOS Scope 12 keuring laat uitvoeren, komt een inspecteur op locatie om je installatie te beoordelen op elektrische veiligheid en brandrisico’s. Niet alleen de zonnepanelen zelf worden gecontroleerd, maar ook de omvormers en bijbehorende elektrische voorzieningen. Tijdens de keuring krijg je tips om de veiligheid te verhogen, en na afloop ontvang je een overzichtelijk rapport met de bevindingen. Hier staat ook bij welke gebreken prioriteit hebben.

Als je de gebreken hersteld hebt, stuur je foto’s of bonnetjes als bewijs naar het inspectiebureau. Zij voeren vervolgens nog een herinspectie uit. Wanneer er veel herstellingen nodig zijn, is dit op locatie. Als er weinig te herstellen was kan dit ook online. Als de herstellingen zijn goedgekeurd, is je SCIOS Scope 12 inspectie afgerond. Je ontvangt dan een SCIOS-verklaring.

Hoe bereid ik me voor op de inspectie?

Houd er rekening mee dat tijdens deze inspectie de opgegeven contactpersoon aanwezig moet zijn om samen met de inspecteur een rondgang te doen. Ook is het belangrijk om te weten dat tijdens de metingen tijdelijk de spanning van schakel- en verdeelinrichtingen wordt afgehaald. Alle aangesloten apparatuur kan dan even niet gebruikt worden.

Wat vind je van dit artikel?