Tijdmanagement in 6 stappen

Van Teamleader, voor ondernemers

21 november 2018

De werkweek van 4 uur, Getting Things Done, honderden apps en miljoenen tips op Google wanneer je zoekt op ‘tijd management tips’. In iedere theorie zit wel een kern van waarheid en in iedere methode zit wel iets om nu echt efficiënt met tijd om te gaan. Toch is het bijna zeker dat jouw vragen nergens precies beantwoord worden, want de oplossing begint bij jezelf.

Whitepaper Customer Relationship Management (CRM)

Teamleader is een tool die jou kan helpen om meer efficiënt te werken, maar het maakt jou als persoon niet efficiënter. We kunnen je alleen helpen als je openstaat voor nieuwe en andere methoden. We kunnen jou namelijk ‘s werelds beste tool geven, maar het zal je niet vooruit helpen als je er niet klaar voor bent. Net als de mensen met de moderne technieken in de reclame van Planet Internet

We geven je daarom, naast ‘s werelds beste tool, een zes stappenplan om jouw relatie met tijd te veranderen.

Stap 1. Durf jij te veranderen?

Als jij zo’n ondernemer bent die denkt dat jouw fouten aan domme pech, je klanten, de administratie of de markt ligt, dan is dit artikel niet voor jou bestemd. Als je denkt dat jij de enige bent die iets kan veranderen aan de waan van de dag, lees dan vooral verder.

Weet je niet hoe het moet? Maakt verandering je bang? Dat is normaal. De volgende vijf stappen zullen je helpen, maar alleen als jij dat wilt.

Het is gemakkelijker dan je denkt en we beginnen dan ook met een opwarmertje: koop of creëer een agenda als je die nog niet hebt, blok iedere maandagochtend tien minuten om na te denken over de rest van de week, zet een alarm om regelmatig te eten of op tijd te komen bij je wekelijkse sportclub waar je nu vaak te laat komt.

Denk je dat je dat kan? Als je in staat bent om zelfs de meest taaie gewoonten te doorbreken, zul je al snel vooruitgang zien in je dagelijkse én kantoorleven.

Stap 2. Wat is je doel?

Tijd is niet perse een kwestie van management, maar van planning. Je kunt je dagen immers niet langer maken dan 24 uur. Kies jouw doel voor dit jaar en breng iedereen daarvan op de hoogte. Als je nu nog niet weet waar je heen gaat, wat je doelen zijn, dan loop je het gevaar met alle winden mee te waaien. We zullen je in een latere blog helpen jouw doel te bepalen.

Stap 3. Waar sta je nu?

Op reis gaan zonder kaart en kennis van de bergen die je moet verzetten is alles behalve verstandig. Voordat je van start gaat, is het goed om te reflecteren op de fouten die je hebt gemaakt en de steen waar jij je zeker wel vaker dan twee keer aan gestoten hebt te identificeren. Zet jij afspraken direct in je agenda? Blok je genoeg tijd voor bepaalde taken? Houd je wiggle room over voor het geval een taak of afspraak eens uitloopt of valt je planning dan direct in duigen? Heb jij de hele dag je e-mail openstaan en je telefoon altijd bij de hand? Denk daar dan nog maar eens goed overna.

Stap 4. Wat ga je anders doen?

Het is tijd om te kijken naar methodes om te plannen en organiseren. Dit is de wereld van zelfhulpboeken… Geintje. Dit is de wereld van tijd managementboeken, theorieën en trucjes. Maak je geen zorgen, als je geen bestaande oplossing kunt vinden voor jouw specifieke probleem, maak dan je eigen. We hebben het hier over jouw leven en jouw bedrijf, niemand anders dan jij weet beter wat je nodig hebt. Dit is precies wat alle goeroes van nu gedaan hebben. En als het voor jou werkt, wie weet, met een beetje geluk, werkt het ook voor anderen en kun je eindelijk je eigen boek schrijven.

Stap 5. Wat heb je nodig?

Zodra je weet hoe het moet, kun je de juiste tools zoeken om je hierbij te helpen. Het is tijd om te bedenken wat je nodig hebt om efficiënter te kunnen zijn. Van een agenda tot een computer applicatie tot food prepping. Op dit punt biedt Teamleader jou verschillende mogelijkheden als managementtool.

Stap 6. Wanneer ga je van start?

Liever gisteren dan vandaag. Alle bovenstaande stappen zijn essentieel. Als je niets doet, dan zal 2017 net zo eindigen als afgelopen jaar. Laat de waan van de dag voor altijd achter je en word zelf de baas van je leven en agenda.

Ben jij er klaar voor? Probeer het dan eens uit om 14 dagen slimmer en efficiënter te werken met Teamleader.