Help, mijn domeinnaam is bezet

Je hebt een prachtige domeinnaam gevonden die precies bij jou past. Eén probleem: iemand anders is je vóór geweest. Natuurlijk ga je niet bij de pakken neerzitten. Dit kun je doen als jouw domeinnaam bezet is.

Of het nu om je webwinkel, je adviespraktijk of je fotowebsite gaat, een goede domeinnaam is belangrijk. Je domeinnaam vertelt wie je bent of wat je doet, is makkelijk te onthouden en zorgt ervoor dat je site goed vindbaar is in zoekmachines.

Heb je na flink brainstormen eindelijk jouw ideale domeinnaam bedacht, dan kun je makkelijk controleren of die nog vrij is en eventueel direct je domeinnaam registreren. Helaas kan het gebeuren dat die mooie url al bezet is. Dan zijn er verschillende oplossingen.

1. De bezette domeinnaam overkopen

Het is goed mogelijk dat iemand “jouw” domeinnaam heeft vastgelegd maar er niets mee doet. Het kost immers niet veel om een naam te registreren zonder webhosting pakket, e-mail enzovoort. Als het domein niet actief wordt gebruikt, heb je al een betere onderhandelingspositie. Je zou dan de eigenaar een bericht kunnen sturen en vragen of hij de domeinnaam over wil dragen.

Is de naam wel in gebruik, dan wordt het lastiger. De herkenbaarheid en de positie in zoekmachines zijn factoren die de populariteit van een domeinnaam mede bepalen. Het kan de moeite lonen te kijken hoe actief een (website onder) een domein in het verleden is geweest. Dat doe je bijvoorbeeld bij Wayback Machine.


Of je gaat onderhandelen, hangt ervan af hoe graag je het domein wilt hebben, wat je budget is en hoe groot je je kansen inschat. Een mailadres is snel gevonden - eventueel gebruik je Whois om erachter te komen wie er schuilgaat achter een domeinnaam.
Eventueel kunnen jij en degene van wie je de domeinnaam koopt een tussenpartij inschakelen. Zo'n escrow-service zorgt voor een veilige overdracht van de domeinnaam. Alleen bij een succesvolle transactie wordt er geld overgemaakt.

2. Een andere extensie kiezen

Het ligt voor de hand dat je een domeinnaam met de extensie .nl in gedachten hebt. Maar misschien is dezelfde domeinnaam nog wel beschikbaar onder een andere extensie. Dat kan het wereldwijd gebruikte .com of .net zijn, maar denk ook eens verder. Voor een webwinkel is .shop of .store een heel goed alternatief. Ook steeds populairder worden extensies als .info, .biz, .tip, .expert of .amsterdam. Wanneer je zoekt op een domeinnaam, zie je een aantal suggesties voor extensies die nog vrij zijn.

3. Een andere goede domeinnaam kiezen

Heeft het geen zin om te onderhandelen over je gekozen domeinnaam en vind je een andere extensie geen goed idee? Dan moet je genoegen nemen met je tweede keuze. Even slikken, maar het geeft je ook de gelegenheid een domeinnaam te bedenken die minstens zo goed is.
 

Misschien had je al een lijstje gemaakt met mogelijke varianten. Kom je er niet uit? Er zijn sites die je allerlei nuttige suggesties doen op basis van een of meer trefwoorden, bijvoorbeeld bij de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN).


Praat met ons mee op

Van Spaendonck Groep B.V
Postadres
Postbus 90154
5000 LG . Tilburg

Bezoekadres:
Reitseplein 1
5037 AA . Tilburg
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten