Hoe houd ik overzicht op mijn financiën?

Zo weet jij altijd hoe je onderneming ervoor staat

05 november 2019

Een goede administratie is de sleutel tot een financieel overzichtelijke onderneming. Maar het compleet uitbesteden is voor de kleine ondernemer vaak te duur. En het zelf regelen te arbeidsintensief of te moeilijk. Online boekhoudprogramma’s zijn voor deze ondernemers de gulden middenweg.

Een goede ondernemer neemt zakelijke beslissingen op basis van juiste en heldere data. Daarom is het belangrijk dat je je zakelijke administratie op orde hebt en dat deze niet alleen actueel, maar ook overzichtelijk is. Online boekhoudtools bieden op dit gebied een uitkomst, omdat ondernemers zo altijd en overal inzicht hebben in hun kosten, omzet en winsten. Daarnaast kunnen boekhoudprogramma’s het invoeren van de administratie gemakkelijker maken, waardoor je dit zelf kunt doen. De boekhouder neemt een adviserende rol aan en is alleen nog nodig voor die zaken waar je zelf niet uit komt.

Open een zakelijke rekening

Het opzetten van je administratie begint vaak met het openen van een zakelijke rekening. Zo raken privé en zakelijke transacties niet verward. In één oogopslag is zichtbaar welke kosten zakelijk zijn. Een ander voordeel is dat het voor klanten professioneler oogt als de rekening op naam staat van je bedrijf. In online boekhoudtools is het mogelijk om een zakelijke rekening te koppelen aan de app. Hierdoor zijn jouw uitgaven en inkomsten direct zichtbaar en heb je op elk moment inzicht in hoe je bedrijf er financieel voor staat.

Zeg gedag tegen de papierwinkel

Een ander voordeel van een efficiënt online boekhoudpakket is dat deze het invoeren van data makkelijker maakt. Voorheen kon het een flinke klus zijn om bonnetjes en facturen in je administratie te verwerken. Tegenwoordig kun je met sommige boekhoudprogramma’s de bon zelfs inscannen. De prijs, datum en btw worden direct herkend en verwerkt in het boekhoudprogramma.