Fiscale winst: wat is het en hoe bereken je het?

En wat is het verschil met commerciële winst?

rekenmachine-accountancy-vrouw-boekhouding

Ben jij startende ondernemer?

Je fiscale winst bepaalt hoeveel belasting je moet betalen. Handig om te weten, maar wat is fiscale winst, wat is het verschil met commerciële winst en hoe doe je de fiscale winstberekening?

Wat is fiscale winst?

Fiscale winst is het bedrag waarover je belasting betaalt. In de meeste gevallen is dit niet hetzelfde bedrag als het bedrag dat je aan commerciële winst hebt.

Ondernemers die het over hun winst hebben, hebben het over commerciële winst. De Belastingdienst, de fiscus, heeft het over fiscale winst. Fiscale winst is het bedrag waarmee de Belastingdienst rekent; het bedrag waarover je belasting betaalt. Fiscale winst valt in box 1, waar je inkomstenbelasting over betaalt (werk en inkomen). Je leest ook meer over inkomstenbelasting op e-Boekhouden.nl.

De fiscale winst ligt lager. Gunstig, want hoe lager je fiscale winst, hoe lager het bedrag waarover je belastingen moet betalen.

Wat is het verschil tussen fiscale winst en commerciële winst? 

Commerciële winst is de winst die je met je bedrijf maakt: de omzet minus de kosten. Dit wordt ook de bedrijfswinst genoemd. Hierbij houd je geen rekening met afschrijvingen, aftrekposten en andere spelregels van de belasting. 

Commerciële winst is bijna nooit gelijk aan de fiscale winst. De fiscale winst is lager, omdat je verschillende aftrekken kunt gebruiken, zoals de:

Meer weten? Lees meer over de Ondernemersaftrek. Of kijk op e-Boekhouden.nl voor meer informatie over de startersaftrek en andere aftrekposten.

Hoe bereken je fiscale winst zzp? 

Fiscale winst = commerciële winst - (aftrekposten + fiscale regelingen) 

Voorbeeld fiscale winst berekenen

Yvonne Henkin van Goeroe Fit heeft een jaaromzet van € 50.000. In dat jaar bedragen de kosten € 23.000. De commerciële winst is 50.000-23.000: € 27.000. Maar Yvonne betaalt geen belasting over die € 27.000, want ze heeft recht op zelfstandigenaftrek en mkb-winstvrijstelling.

Dat brengt het bedrag naar beneden: € 27.000 - € 6.310 (zelfstandigenaftrek in 2022) = € 20.690. De mkb-winstvrijstelling (14%) gaat daar ook nog af: € 20.690 - € 2.897 = € 17.793.

De fiscale winst van Goeroe Fit is dus € 17.793, terwijl de commerciële winst € 27.000 euro is. 

Fiscale winst berekenen zzp

Wil je de fiscale winst voor je eigen situatie berekenen? Met onderstaande rekentool doe je dat in een handomdraai.

Waar staat fiscale winst op de winst- en verliesrekening?

Je vindt het fiscaal resultaat niet terug op de winst- en verliesrekening. Op die rekening vind je de commerciële winst. De Belastingdienst berekent op basis van dat bedrag de fiscale winst, die wordt gebruikt voor de berekening van inkomstenbelasting, premie volksverzekeringen en inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet. 

Winst voor belasting

De fiscale winst is dus de winst die de Belastingdienst gebruikt om te berekenen hoeveel belasting je moet betalen. Je berekent deze niet zelf, maar dat doet de Belastingdienst op basis van jouw winst- en verliesrekening en balans. Hierbij houden ze rekening met aftrekposten, afschrijvingen, etc. Kijk ook eens op e-Boekhouden.nl voor meer info over aftrekposten.

Moet je overigens wel zelf aangeven, dus belangrijk om daar scherp op te zijn of je boekhouder de aangifte te laten doen.

Eenvoudig online boekhouden & factureren
Eenvoudig online boekhouden & factureren

Wat vind je van dit artikel?

Lian de Snoo

Auteur

Lian de Snoo

Als Juffrouw Taal help ik ondernemers in het mkb aan en met ijzersterke content. Door lekker leesbare en vindbare teksten voor ze te schrijven of door hen te leren hoe ze dat zelf kunnen doen.