Meer bedrijven rookvrij

86 procent van bedrijven hebben rookvrije werkplek

15 december 2009

Drie jaar na de invoering van de regels voor een rookvrije werkplek heeft 86 procent van de bedrijven ervoor gezorgd dat werknemers zo'n plek hebben. Steeds meer bedrijven voeren een volledig rookverbod in, blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Intraval in opdracht van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA).

Industrie

De gezondheidszorg doet het 't best. Hier zijn alle werkplekken rookvrij. In de industrie geldt dit voor driekwart van de arbeidsplaatsen. In alle branches zijn de omstandigheden verbeterd, maar de bouw, industrie, vervoer en opslag, communicatie en landbouw en visserij blijven achter. De VWA besteedt extra aandacht aan deze branches.

Onderwijs

Het onderwijs, de gezondheidszorg en het openbaar bestuur zijn de branches waarin de meeste bedrijven voldoen aan de eisen uit de Tabakswet.

Waarschuwing

Eén op de vijf bezochte bedrijven kreeg vorig jaar een schriftelijke waarschuwing of een boeterapport. In 2004 was dat het geval bij 31 procent van de bedrijven. Tijdens de inspecties is nagegaan of de werkplekken en gezamenlijke ruimten rookvrij zijn en of een eventuele rookruimte voldoet aan de wettelijke voorschriften.

Horeca

Het personeel in de horeca heeft nog geen recht op een rookvrije werkplek. Minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) wil dat recht volgend jaar invoeren.

bron: novum