Starter onderschat boekhouding en administratie

Belangrijke reden waarom veel jonge ondernemers binnen drie jaar stoppen

26 september 2016

De gemiddelde starter besteedt wekelijks minder dan 4 uur aan zijn financiële administratie. Dit is veel te weinig, zo blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Orde van Accountants-Administratieconsulenten (NOvAA) onder 120 AA-Accountants.

NOvAA, de Nederlandse Orde van Accountants-Administratieconsulenten, stelt dat het onderschatten van de boekhouding een van de belangrijkste redenen is waarom veel jonge ondernemers binnen drie jaar stoppen.

Basiskennis

De grootste valkuil voor starters blijkt te zijn dat de basiskennis onvoldoende is. Eén op de drie AA-Accountants gaf aan dat beginnende ondernemers zich niet goed voorbereiden op boekhouding, belasting en administratie. Bovendien laten zij zich vaak adviseren door mensen zonder de juiste deskundigheid.

Ondernemingsplan

Ook het onvoldoende kennis hebben van de markt en het opzetten van een gebrekkig ondernemingsplan, ook wel businessplan genoemd, zijn redenen waarom jonge ondernemers na drie jaar noodgedwongen moeten stoppen. Veel starters zijn wel vakmensen maar het ontbreekt hen aan voldoende ondernemerschap, blijkt uit het onderzoek. Bovendien reserveren veel starters te weinig geld voor belastingverplichtingen en maken zij te hoge kosten.

Bron: NuZ