Europa beslist: dga is géén ondernemer

Grote gevolgen voor dga en Belastingdienst

15 december 2009

Een uitspraak van het Europese Hof van Justitie heeft ingrijpende gevolgen voor Nederlandse dga's en de Belastingdienst. Een ondernemer spande een proces aan tegen de belastingdienst en heeft dit -tegen alle verwachtigen in- gewonnen. Hij hoeft nu niet persoonlijk op te draaien voor de btw-schulden van zijn failliete bedrijf.

Fiscale eenheid

In Nederland hoeven dga's geen btw over hun salaris te betalen. Dit bespaart de directeurs een hoop romslomp. Ze hoeven nu namelijk niet apart een factuur met btw naar de eigen bv te sturen.

Maar ook voor de Belastingdienst is dit een voordeel. De dga en zijn bv worden voor wat betreft de btw namelijk gezien als een fiscale eenheid. Gaat de zaak failliet, dan kunnen btw-schulden op de dga persoonlijk worden verhaald.

Rechtzaak tegen de Belastingdienst

De Belastingdienst brengt de fiscale eenheid tussen eigenaar en bv soms ongevraagd zelf tot stand. En dat pikte ondernemer J. A. van der Steen niet. Hij werd door de belastingdienst hoofdelijk aansprakelijk gesteld voor de btw-schulden van zijn failliete onderneming. Hij vocht de beslissing aan bij het gerechtshof in Amsterdam.

De zaak Van der Steen

Eigenlijk was bij voorbaat duidelijk dat hij geen kans maakte. De Belastingdienst kon zich namelijk beroepen op uitspraken van het Nederlandse Hof van Justitie. Om helemaal zeker te zijn, vroeg het Hof van Amsterdam toch om raad bij het Europese Hof in Luxemburg. De btw wordt namelijk op Europees niveau geregeld. En: tegen de verwachting in stelde het Europese hof Van der Steen in het gelijk. De dga is géén ondernemer en dus vormt hij voor de btw geen fiscale eenheid met zijn bv.

De gevolgen voor de dga

Deze uitspraak kan vergaande gevolgen voor dga’s. Talloze besluiten van de Belastingdienst zijn in één klap ongeldig. Maar het kan ook betekenen dat veel dga's btw over investeringsgoederen niet meer mogen aftrekken.

Bron: zibb.nl

Lees ook: