2008 wordt zwaar voor horeca

Na ups en downs in 2007

03 januari 2012

De horeca in Nederland gaat vermoedelijk een somber 2008 tegemoet, voorspelt Koninklijke Horeca Nederland (KHN). In 2007 heeft de horeca een omzetgroei gerealiseerd van 5,75 procent vergeleken met het jaar daarvoor, naar 14,4 miljard euro. Wel was 2007 een jaar met ups en downs.

2007:

Goed eerste halfjaar

Na een prima eerste halfjaar viel het derde kwartaal letterlijk en figuurlijk in het water. Dat maakte directeur Jeu Claes van Koninklijk Horeca Nederland (KHN) maandag bekend tijdens de opening van de Horecava 2008.

Hotels en restaurants profiteerden het hele jaar van goede zakelijke bestedingen. De gasten beoordeelden hun laatste horecabezoek met gemiddeld een 7,5 in alle sectoren. De omzetgroei was bovengemiddeld in de restaurantsector (7 procent) en de hotelsector (6,25 procent). De omzet in de drankensector bleef sterk achter: 2,75 procent.

2008:

Consumentenvertrouwen

De winsten worden minder door de schommelingen in het consumentenvertrouwen, hogere loonkosten en stijging van de inkoopkosten, aldus de sombere voorspellingen van Koninklijk Horeca Nederland.

Personeelstekort

Nu heeft de sector, net als in veel andere bedrijfstakken, het al langere tijd zwaar te verduren door een groot tekort aan personeel. Het schort vooral aan gekwalificeerd personeel, voornamelijk in de bediening.

Bron: zibb.nl