Financiële vooruitblik 2024: veranderingen en verwachtingen voor ondernemers in het mkb

Economische trends, belastingen, personeelskosten en financiering

Financiele vooruitblik 2024 voor ondernemers in het mkb

Ondernemers zijn graag goed voorbereid. Ook - of misschien wel juist - financieel gezien. In 2024 gaat er op dit vlak het een en ander veranderen voor ondernemers in het mkb. Waar moet je rekening mee houden? In dit artikel praten we je bij over de stand van zaken van de Nederlandse economie, verwachte veranderingen in kosten, nieuwe belastingregels en financieringstrends.

Globale economische verwachting 2024

Na de magere jaren komen de vette, zo luidt het bekende gezegde. Maar in 2024 zitten we daar eigenlijk precies tussenin. De economie in ons land gaat dit jaar namelijk wel weer groeien, maar volgens De Nederlandsche Bank met slechts 0,3%. Die bijna-stilstand is vooral te wijten aan de globale economie. Die kwakkelt al een tijdje.

Dankzij snel gestegen rentes geven particulieren en bedrijven wereldwijd minder geld uit en dus krijgt de wereldhandel een tik: het wereldhandelsvolume krimpt met -0,3%. Omdat Nederland een kleine, open economie is, is die kwetsbaar voor zulke tegenwind uit het buitenland. De export krimpt en daarom geven wij op onze beurt weer minder geld uit aan bedrijfsinvesteringen: die dalen in 2024 met 1,1%.

Inflatie in 2024

Het zal niemand ontgaan zijn: de afgelopen jaren heeft de Nederlandse economie te maken gehad met bijzonder hoge inflatie. Van voedsel in de supermarkt tot benodigdheden voor je bedrijf, de prijzen stegen bijna overal. Het goede nieuws is dat daar een einde aan komt: de inflatie bedraagt in 2024 naar verwachting 2,9%. Dat is nog steeds iets meer dan de Europese Centrale Bank het liefst ziet, en dat ligt aan de overspannen economie en krapte op de arbeidsmarkt.

De krapte op de arbeidsmarkt is voorlopig dus nog niet voorbij. Bedrijven zoeken nog altijd veel personeel, maar de werkloosheid neemt naar verwachting wel een beetje toe - van 3,6% naar 4%.

Kosten voor het mkb in 2024

De loonkosten gaan in 2024 nog verder omhoog. De lonen stijgen namelijk gemiddeld met 5,7%, mede door de reguliere verhoging van het minimumloon in 2024. Maar omdat het minimumuurloon vanaf nu wettelijk verhoogd is naar € 13,27 stijgen de kosten nog verder. Naar verwachting zal deze stijging van het minimumloon ook in 2024 een zogenoemd rimpeleffect in het salarishuis bewerkstelligen: lonen die boven het minimum zitten, stijgen doorgaans mee.

Bovendien gaan met hogere lonen ook de kosten voor de pensioenafdracht van je werknemers omhoog. Daarnaast is de toetredingsleeftijd voor pensioenopbouw per 1 januari 2024 verlaagd naar 18 jaar. Ook voor jonge werknemers moet je als werkgever dus pensioenpremie afdragen.

Er zijn wel regelingen waarmee je in 2024 de loonkosten kunt drukken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de onbelaste reiskostenvergoeding (stijgt naar € 0,23), de thuiswerkvergoeding (die stijgt naar € 2,35) en 1,92% vrije ruimte binnen de Werkkostenregeling (WKR).

Belastingregels voor ondernemers in het mkb in 2024

Ieder jaar veranderen er belastingregels. Ben je ondernemer en betaal je inkomstenbelasting? Dan zijn dit de belangrijkste punten om rekening mee te houden:

 • De mkb-winstvrijstelling gaat omlaag: van 14% naar 13,31%. Je betaalt als ondernemer dus over een groter deel van je winst of inkomen belasting.

 • De zelfstandigenaftrek gaat omlaag van € 5.030 naar € 3.750.

 • Alle bedragen in de inkomstenbelasting worden vanaf dit jaar met 9,49% geïndexeerd. Eerder was dit 9,9%.

 • De arbeidskorting voor werkenden stijgt met € 115 bij een inkomen rond het wettelijk minimumloon. Het effect daarvan is dat je tot een inkomen van bijna € 40.000 meer geld overhoudt.

 • De inkomstenbelasting bestaat uit twee schijven. Vanaf dit jaar wordt het bdrag waarop de tweede belastingschijf begint minder geïndexeerd: niet met de eerdergenoemde 9,49% maar met 3,41%. Ondernemers met een hoog inkomen gaan er op die manier minder op vooruit.

 • Het tarief in de eerste belastingschijf neemt met 0,03 procentpunt toe. Ondernemers gaan zo maximaal € 20 meer belasting betalen.

 • Wie een bedrijfsgebouw bezit moet opletten: de afschrijving hiervan in box 1 mag je nu tot maximaal 100% van de WOZ-waarde afschrijven. Eerder was dit 50%.

 • De korting die je als ondernemer kreeg in box 1 als je je voorlopige aanslag in één keer betaalde in plaats van termijnen is afgeschaft.

 • Ben je ondernemer met een bv, oftewel ben je directeur-grootaandeelhouder, dan merk je in 2024 dat er veel verandert. Box 2 telt nu twee schijven, waarin belasting wordt geheven over inkomsten uit een aanmerkelijk belang - dat is 5% of meer van de aandelen in een bedrijf. Bij winstuitkering tot € 67.000 betaal je als aanmerkelijkbelanghouder 24,5% belasting. Bij bedragen daarboven betaal je 33% belasting. Als directeur-grootaandeelhouder mag je tot slot nog maar € 500.000 onbelast lenen van je eigen bv, dit was eerder € 700.000.

Ook relevant om te noemen: de middelingsregeling - waarmee je als ondernemer drie belastingjaren met sterk wisselende inkomens kon spreiden om zo uiteindelijk minder belasting te betalen - is in 2023 al afgeschaft. Maar 2024 kun je nog wel meenemen als middelingsjaar: 2022-2024 is het allerlaatste tijdvak waarover middeling mogelijk is.

Dit zijn de belangrijkste financiële wijzigingen op het gebied van belasting.

Tip: Lees meer over wetswijzigingen in 2024 voor ondernemers.

Financiering voor het mkb in 2024

Wie geld nodig heeft voor zijn bedrijf, stapte vroeger direct naar de bank. Maar de afgelopen jaren zijn banken zuiniger geworden. Dat zal zo blijven. Banken zijn streng en willen weten waar je het geld precies voor gebruikt, bijvoorbeeld met een ondernemingsplan, en willen weten hoe je het terugbetaalt. Vaak lenen banken je pas geld als je al een aantal jaar ondernemer bent.

Ondernemers willen daarnaast ook minder vaak geld lenen van een bank, omdat ze hier vaak meer voor betalen dan grotere bedrijven. Volgens DNB bedraagt dit verschil tussen de 0,3 en 0,8 procentpunt. Dat is deels te wijten aan een gebrek aan concurrentie: het aantal banken dat zakendoet met mkb’ers is in Nederland het laagste van Europa.

Stijging van non-bancaire leningen

Volgens de meest recente cijfers wordt een op de vijf leningen tot € 250.000 buiten de bank om geregeld, en een op de tien leningen tot € 1 miljoen. Het totaal van de non-bancaire leningen steeg vorig jaar daardoor met 21% naar € 4 miljard.

Alternatieve manieren om geld te lenen in 2024 zijn bijvoorbeeld:

 • Via een fintech, waar je online een lening aanvraagt waar doorgaans veel minder papierwerk voor nodig is.

 • Via een leasemaatschappij, als je het geld nodig hebt voor een bedrijfsauto of -bus.

 • Via crowdfunding, waarbij je geld ophaalt bij het publiek.

 • Via private equity: dan zoek je zelf een investeerder in je bedrijf.

Tip: Lees meer over alternatieve financieringsvormen voor je bedrijf.

Alle ontwikkelingen voor ondernemers

Wil je op de hoogte blijven van alle relevante wetswijzigingen, trends en andere ontwikkelingen voor ondernemers? Meld je aan voor onze nieuwsbrief – bijna onderaan deze pagina. Dan houden we je wekelijks op de hoogte van nieuws over financiën, belastingen, duurzaam ondernemen, digitalisering en nog veel meer. Niks meer missen dus!

Wat vind je van dit artikel?

Fleur Willemsen

Auteur

Fleur Willemsen

Fleur Willemsen is redacteur bij MKB Servicedesk.