Computerbeveiliging van A tot Z

Een korte uitleg

05 januari 2012

Wat houden de genoemde termen over computerbeveiliging eigenlijk in?

Adware

Adware is software die ongevraagd op je PC wordt geïnstalleerd en daar een taak uitvoert waarvoor je geen opdracht hebt gegeven. In zijn meest onschuldige vorm toont het alleen advertenties in een daarvoor bedoelde ruimte in een programma dat je in ruil gratis mag gebruiken. Voor het ophalen van verse advertenties maakt het gebruik van je internetverbinding. Er is echter ook adware die inbreekt op je systeeminstellingen, je startpagina verandert en je browser laat verwijzen naar bepaalde websites waarvoor je niet hebt gekozen. De jaarlijkse opbrengsten van deze praktijken lopen in de miljarden.

Afluisteren (sniffling)

Internetverkeer bevat veel vertrouwelijke berichten en gegevens, bijvoorbeeld wachtwoorden en creditcardgegevens. Het is mogelijk dit berichtenverkeer af te luisteren. Het spreekt voor zich dat kwaadwillenden met aldus verkregen informatie veel schade kunnen aanrichten. Beveilig je berichten en maak alleen gebruik van beveiligde verbindingen.

Authorisatie

Het vaststellen van de rechten van een gebruiker op een computer of netwerk wanneer deze gebruiker inlogt.

Defacing

Een hacker breekt in op een webpagina en verandert deze.

DDos-aanvallen

Bij een Distributed Denial of Service- of DDoS-aanval overbelast een groep computers op een afgesproken moment je website, die daardoor onbereikbaar wordt. Als je webserver ook door je medewerkers wordt gebruikt, bijvoorbeeld omdat ze via ASP werken, komt je hele bedrijf stil te liggen. DDoS-attacks komen gelukkig maar weinig voor en zijn meestal gericht op grote bedrijven.

Encryptie

Het proces waarmee gegevens worden versleuteld, zodat deze voor onbevoegden onleesbaar worden. Op die manier kunnen partijen op vertrouwelijke wijze met elkaar communiceren.

Firewall

Afscherming tussen het internet en een intern (bedrijfs)netwerk. Dit ter voorkoming van computerinbraak en de verspreiding van virussen.

Hoax

Een valse viruswaarschuwing, meestal verstuurd in de vorm van een ketting-email.

LAN

Local Area Network. Een computernetwerk binnen een bedrijf.

Redundantie

Als je systemen redundant uitvoert, betekent dit dat je overcapaciteit creëert. Deze overcapaciteit is dan in te zetten tijdens piekbelasting of in noodgevallen.

Router

Stuurt pakketjes informatie over een netwerk naar het juiste adres.

Secure Sockets Layer (SSL)

Een methode om via internet gegevens veilig uit te wisselen tussen een website en je browser. De gegevens, bijvoorbeeld creditcardgegevens, worden versleuteld en gecodeerd, zodat niemand anders op internet ze kan zien of volgen.

Spyware

Programma's die ongevraagd je surfgedag analyseren en dat bekend maken bij adverteerders.

Trojaans Paard (trojan)

Een programma dat is vermomd als een legale applicatie en daardoor op een computer wordt geïnstalleerd. Vervolgens voert dit programma echter ongemerkt ongewenste (en vaak schadelijke) taken uit.

Virtual Private Network (VPN)

Afgeschermd bedrijfsnetwerk via internet.

Virus

Computerprogramma met kwade bedoelingen. Het zet zichzelf op alle programma's op de computer. Is een programma geïnfecteerd, dan wordt het virus steeds weer geactiveerd als je het programma opstart.

Worm

Een programma dat zichzelf van computer naar computer kopieert zonder andere bestanden aan te tasten.