Computerbeveiliging van A tot Z

Een korte uitleg
Wat houden de genoemde termen over computerbeveiliging eigenlijk in?

Adware
Adware is software die ongevraagd op je PC wordt geïnstalleerd en daar een taak uitvoert waarvoor je geen opdracht hebt gegeven. In zijn meest onschuldige vorm toont het alleen advertenties in een daarvoor bedoelde ruimte in een programma dat je in ruil gratis mag gebruiken. Voor het ophalen van verse advertenties maakt het gebruik van je internetverbinding. Er is echter ook adware die inbreekt op je systeeminstellingen, je startpagina verandert en je browser laat verwijzen naar bepaalde websites waarvoor je niet hebt gekozen. De jaarlijkse opbrengsten van deze praktijken lopen in de miljarden.

 

Afluisteren (sniffling)
Internetverkeer bevat veel vertrouwelijke berichten en gegevens, bijvoorbeeld wachtwoorden en creditcardgegevens. Het is mogelijk dit berichtenverkeer af te luisteren. Het spreekt voor zich dat kwaadwillenden met aldus verkregen informatie veel schade kunnen aanrichten. Beveilig je berichten en maak alleen gebruik van beveiligde verbindingen.

 

Authorisatie
Het vaststellen van de rechten van een gebruiker op een computer of netwerk wanneer deze gebruiker inlogt.

 

Defacing
Een hacker breekt in op een webpagina en verandert deze.

 

DDos-aanvallen
Bij een Distributed Denial of Service- of DDoS-aanval overbelast een groep computers op een afgesproken moment je website, die daardoor onbereikbaar wordt. Als je webserver ook door je medewerkers wordt gebruikt, bijvoorbeeld omdat ze via ASP werken, komt je hele bedrijf stil te liggen. DDoS-attacks komen gelukkig maar weinig voor en zijn meestal gericht op grote bedrijven.

 

Encryptie
Het proces waarmee gegevens worden versleuteld, zodat deze voor onbevoegden onleesbaar worden. Op die manier kunnen partijen op vertrouwelijke wijze met elkaar communiceren.

 

Firewall
Afscherming tussen het internet en een intern (bedrijfs)netwerk. Dit ter voorkoming van computerinbraak en de verspreiding van virussen.

Hoax
Een valse viruswaarschuwing, meestal verstuurd in de vorm van een ketting-email.

LAN
Local Area Network. Een computernetwerk binnen een bedrijf.

 

Redundantie
Als je systemen redundant uitvoert, betekent dit dat je overcapaciteit creëert. Deze overcapaciteit is dan in te zetten tijdens piekbelasting of in noodgevallen.
 

Router
Stuurt pakketjes informatie over een netwerk naar het juiste adres.

 

Secure Sockets Layer (SSL)
Een methode om via internet gegevens veilig uit te wisselen tussen een website en je browser. De gegevens, bijvoorbeeld creditcardgegevens, worden versleuteld en gecodeerd, zodat niemand anders op internet ze kan zien of volgen.
 

Spyware
Programma's die ongevraagd je surfgedag analyseren en dat bekend maken bij adverteerders.
 

Trojaans Paard (trojan)
Een programma dat is vermomd als een legale applicatie en daardoor op een computer wordt geïnstalleerd. Vervolgens voert dit programma echter ongemerkt ongewenste (en vaak schadelijke) taken uit.
 

Virtual Private Network (VPN)
Afgeschermd bedrijfsnetwerk via internet.
 

Virus
Computerprogramma met kwade bedoelingen. Het zet zichzelf op alle programma's op de computer. Is een programma geïnfecteerd, dan wordt het virus steeds weer geactiveerd als je het programma opstart.
 

Worm
Een programma dat zichzelf van computer naar computer kopieert zonder andere bestanden aan te tasten.


Vraag niet beantwoord of nog een vraag?

MKB Servicedesk helpt je graag verder!

Praat met ons mee op

Van Spaendonck Groep B.V
Postadres
Postbus 90154
5000 LG . Tilburg

Bezoekadres:
Reitseplein 1
5037 AA . Tilburg
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten