Minder omzet horeca

Rookverbod en economische crisis zorgen voor daling omzet

06 februari 2009

De omzet in de horeca is in het laatste kwartaal van vorig jaar gedaald met 4,9 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2007. Dat liet Koninklijke Horeca Nederland na onderzoek bij zeshonderd horecaondernemers woensdag weten.

Vooral bij cafés en restaurants is er een flinke omzetdaling. Snackbars en fastfoodzaken hebben het minst last van de verslechterende economische situatie.

Cafés zeggen vooral minder te tappen door het rookverbod met een omzetdaling van bijna 7 procent. Ondernemers verwachten dan ook met minder personeel toe te kunnen. In de horeca werken ruim 300.000 mensen.

Directeur Lodewijk van der Grinten van Koninklijke Horeca Nederland zegt dat 'het zwaar weer is, maar nu ook zaak is om meer dan ooit creatief en slim te ondernemen'. Hij vindt dat er volop kansen liggen voor caféhouders, restaurantbazen en hoteliers. Uit het onderzoek blijkt verder dat de ondernemers kritisch naar de kosten kijken. De meeste horecaondernemers geven aan dat ze niet de prijzen verhogen, maar dat de besteding per gast en het aantal gasten is afgenomen.